DOLAR 38,0117 % 0.09
EURO 41,8582 % 0.42
STERLIN 49,0234 % 0.01
FRANG 44,6200 % 1.1
ALTIN 3.700,12 % -0,28
BITCOIN 76.682,01 -7.577

Kas yırtılması nedir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kas yırtılması nedir?

Kas yırtılması nedir?

Kas yırtılması halk arasında lif kopması ya da kas çekilmesi olarak adlandırılan kas dokusunun bütünlüğünde kısmi ya da tamamını amacıyla alan kayıp oluşmasıdır.

Kas yırtılması amacıyla olur?

Kas yırtılmaları kas dokusunun kapasitesinin üstünde gerilmesi ani ya da devam eden aşırı zor olan aktivitelere maruz kalması ardından meydana çıkar. Ağır yük kaldırma, kasın uzun vakit yüke maruz bırakılarak direncinin azalması, travma ve kazalar kas yırtığının oluşmasındaki ana nemacıylalardır.

Bu amacıyla kas yırtığına yol açmasında bireyin genel kas kuvveti kapasitesinin yanı sıra mikroskobik düzeyde kas liflerinin bünyesinde zayıf düşmeye yol açtığı amacıyla ileri yaş da mühim bir amacıyla olarak sayılabilir. Her ne kadar ileri yaş kas yırtılması amacıyla mühim bir amacıyla olarak gözükse de, kas yırtılması sebebi ile hastaneye başvuran hastaların fazlalığı genç hastalardan oluşur. Bunun sebebi kuşkusuz spor aktivitelerdir. Futbol, basketbol ve atletizm gibi dayanıklılık ve istikrar gerektiren zor olan spor dalları kas yırtığı oluşması yönünden risk barındırır. Hem de halter ve ağırlık sporları gibi ani patlayıcı tarzda efor gerektiren branşları yapan sporcularda da kas yırtılmaları sık sık görülebilmektedir.

Sporcuların ve amatör olarak spor yapan bireylerin bu tarz sakatlıklardan korunmasında en mühim nokta ise egzersiz evveli kasların ideal hareketlerle esnetilerek ısıtılması ile spor aktiviteye hazırlanmasıdır. Yeterince ısınma hareketi yapmadan oluşturulan spor aktivitelerde sakatlanma yükümlülüğü ciddi artış gösterir. Isınma hareketlerinin miktarı ve zamanı şahıstan şahsa değişiklik göstermekle beraber 10 dakikadan az olmamalıdır. Isınma hareketlerinin yanı sıra oluşturulan egzersiz ve sporun miktarı sporcunun kapasitesine ideal olarak kademeli olarak arttırılmalı ani zorlamalardan ve zor olan yeni hareketlerden kaçınılmalıdır.

Kas yırtılmaları nasıl anlaşılır?

Kas yırtılmasının bulunduğu bölge ve yırtılmanın derecesine bağlı olarak değişik şikayetler meydana çıkabilmekle beraber en sık görülen sendrom yaralanma bölgesinde ağrı ve dokunma ile meydana çıkan aşırı hassasiyettir. Kas yırtılması yaşam sürdüren şahıs ya da sporcu fazlalıkla yaralanmanın gerçekleştiği bölgeyi kullanamaz. Bazı yırtılmalarda kas amacıyla kanama olmaktadır. Bu hallerde ciltte morluk ve şişlik fark edilebilir.

Bazı yırtılmalarda ise kas liflerinin birbirinden uzaklaşmasına bağlı olarak yırtık bölümde göçme ve kas devamlılığında kayıp fark edilebilir. Kas yırtılması gerçekleştiğinde fazlası zaman kısa vakitte iyileşeceği düşünülerek yeteri kadar ehemmiyet verilmemektedir. Bu hal hem iyileşme vakitlini uzatacağı hem de ilerde mümkün daha büyük problemlere yol açabileceği amacıyla tehlikelidir. Bu bulguları gösteren bireylerin ilk olarak en yakın sıhhat kurumuna vakit kaybetmeden başvuru etmesi gerekir. Yırtılmanın ciddiyeti sıhhat kurumunda değerlendirildikten sonra lüzumlu görülürse eksper doktora yönlendirilir.

Elle muayene ardından eksper doktor doğrulusunda lüzumlu görülürse tanıda direk grafik, ultrasonografi ve MR da istenebilir. MR genelde omuz bölgesi ve azil kas yırtıklarının değerlendirilmesinde lüzumludur. Hem de profesyonel sporcularda sporcunun ne kadar vakit ile dinlendirilmesi gerektiği kas yırtığının derecesini belirlemek ile mümkündür. Bu amacıyla MR istenebilir.

Kas yırtılması nasıl tedavi edilir?

Uygulanacak tedavi kas yırtılmasının gerçekleştiği bölgeye ve yırtılmanın derecesine göre değişiklikler gösterebilir. Hafif yırtıklarda oluşturulan tedavi olarak, istirahat, ödem ve ağrı giderici ilaç verilmesi, buz uygulanması, masaj ve bandajlama sayılabilir. Sadece istirahat, egzersiz kısıtlaması ve ilaç tedavisi ile hafif yırtıkların büyük fazlalığını tedavi etmek mümkündür. Daha ileri düzeydeki yaralanmalarda kas içi kanama varsa kanamayı durdurmaya ya da azaltmaya yönelik tedbir ve tedaviler gerekebilir. Bazı kas yırtılmalarının tedavisinde ise cerrahi prosedürler gerekebilmektedir.

Hangi kas yırtılmaları cerrahi işlem gerektirir?

Kas yırtıklarının büyük fazlalığında kolay tedaviler yeterli olmaktadır. Cerrahi prosedür gerekebilecek yırtıklar en sık sık omuz bölgesindeki rota tor manşet kaslarında, topuk bölgesindeki asil kas yırtıklarında daha seyrek olarak da kolda pazı kası yırtıklarında gerekebilmektedir.

 

 

YORUM YAP