
Kavak Ağacı Özellikleri Nelerdir?
Kavak ağacı belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Kavak ağaçların büyük çoğunluğunun tohumu tüylü ve yaprakları üçgen şeklindedir. Boyları 10-20 metre arasında değişmektedir. Kavak ağaçları Mart-Nisan aylarında çiçek açmaya başlar. Çok süratli büyüyen bir ağaçtır.
Geniş ve süregelen dalları bulunmaktadır. Yapraklarının üst kısımları yeşil, alt kısımları ise ne kadar kül renginde olsa da kavağın çeşidine göre yaprakların renkleri değişiklik göstermektedir.
Peki, Kavak Ağacı nerede yetişir?
Türkiye’nin her yönünde yetişmeye uygun ağaç türüdür. Karadeniz ormanlarında süregelen olarak rastlanmaktadır. Uygun koşullar sağlandığında acele büyür. Akarsu kenarlarında daha verimli gelişirler.
Kavak Ağacının Türleri Nelerdir?
Kavak ağacının çeşitleri son derece zengindir. Ülkemizde de natural olarak 6 tür kavak ağacı çeşidine rastlanmaktadır.
Ak Kavak
Yapraklarının alt alanı beyaz olmasıyla tanınan, söğütgiller familyasından bir kavak türüdür. 30-40 metreye kadar boyları vardır. Gövdesinde uzun seneler dayanan parlak beyaz kabuklar yer alır.
Boz Kavak
Kavak çeşitleri arasında melez olanıdır. söğütgiller familyasından 20 metreye kadar boy alan Ak kavak ve titrek kavak melezidir. Bu iki kavak türünün özelliklerini taşımaktadır.
Kara Kavak
Söğütgiller familyasından, anavatanı; Avrupa, Güneybatı , Orta Asya olan ve Türkiye’de tespit edilen kavak türü. 30 metreye kadar boyları bulunur. Çiçekleri Nisan ayında açarken, tohumlar Haziranda tamamıyla olgunlaşmaktadır. Nemli topraklarda yetişir.
Titrek Kavak
Söğütgiller familyasından 25 metreye kadar boy alan, sık dalları ve geniş konik tepeye sahip kavak türüdür. Dağların yüksek kısımlarında yetişmektedirler. Mart ayında evvelce erkek çiçekler açar. Mayıs- Haziran aylarında, dişi çiçeklerin açtığı görülmektedir.
Fırat Kavağı
Dış manzarası ile kara kavağa benzeyen 10-12 metreye kadar boy alan ufak bir ağaçtır. Dalları incedir. Kuzey Afrika’dan , Orta Doğu ve Orta Asya’dan batı Çin’e kadar çok geniş bir dağılımı mevcuttur.
Servi Kavak
Akdeniz bölgesinde yetişen, kışın yapraklarını dökmeyen, 25 metreye kadar boy alan, ince ve uzun piramit bicindeki ağaç türüdür.
Kavak Ağacı Faydaları Nelerdir?
Kavak ağacı açmadan evvelce toplanan, yaprak ve çiçek tomurcuklarından ilaçlar elde edilmektedir.
Tomurcuklarından elde edilen merhemler, basur tedavisine iyi gelmektedir.
Kavağın dal kabuklarının kullanılması Romatizma ağrılarına iyi gelmektedir.
Ağaçtan ortaya gelen odunlar yardımıyla mobilya ya da kağıt üretiminde kullanılır.
Kabızlığa iyi gelmektedir.
Basur tedavisinde kullanılmaktadır.
Kavak yaprağı, kavak ağacı kabuğu ve şimdilik açılmamış yaprak tomurcukları geleneksel programlarda ilaç yapımında kullanılır.
Kavak yapraklarının öksürük, hemoroid, yara iyileşmesi ve başka haller amacıyla harici ve dahili olarak kullanıldığı bilinir.
Fakat bu kullanım ve programların etkililiğini destekleyecek iyi bir bilimsel ispat şimdilik yoktur.
Bazı uzmanlar, kavağın bedenin COVID-19’a karşı tepkisini engelleyebileceği konusu ile ilgili insaları uyarlamaktadır. Fakat bu olumsuz tesiri destekleyecek kuvvetli bir veri yoktur. Buna rağmen yaprakların COVID-19 amacıyla etkili olabiceğini destekleyen bir veri de bulunmamaktadır.
kavak yaprağı neye iyi gelir?
Geleneksel programlarda yapraklar çok detaylı şikayet amacıyla kullanılır. Bunlarda bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Öksürük
Göğüs tıkanıklığı
Akne
Ciltte çürükler
Hemoroid
Yara iyileşmesi
Güneş yanığı
Kavak Yaprağı Nasıl Kullanılır?
Kurutulmuş, açılmamış yaprak tomurcukları ilaç yapımında kullanılır.
Kavak, bitkisel öksürük ilaçlarında bir bileşen olarak kullanılır. Hem de göğüs tıkanıklığını gevşetmek amacıyla ve uyarıcı olarak kullanılır.
Bazı insanlar yaralar, morluklar, kesikler, sivilceler, dış hemoroidler ve güneş yanıkları amacıyla kavak direkt olarak cilde uygular. Yapraklar dövülerek iç yağ ya da kuyruk yağı ile karıştırılarak merhem hazırlanır ve cilde uygulanır. Yaprakları yerine kavak külü de kullanılabilmektedir.
Küllü program genelde siğiller amacıyla tercih edilmektedir.
Yapraklar ilaveten demlenerek bitki çayı olarak tüketilir.
Kavak ağaçlarından sağılan suyun direkt olarak kullanımı ise bir başka yöntemdir.