
Kazakistan Nüfusu
Kazakistan’ın nüfusu 2019 bilgilerine göre 18,51 milyondur.
Bitki Örtüsü
Kazakistan’ın büyük bir alanı çöllerle kaplıdır. Bu çöllerde yetişen bitkilerin başlıcaları ılgın ve pelin otudur. Altay Dağları’nın bulunduğu bölümde yer yer ormanlara da rastlanır. Fakat ülkenin karakteristik bitki örtüsü çöl ve bozkırdır.
Geçim Kaynakları
Kazakistan’ın asli geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve madenciliktir. Ülkede karasal iklime sağlam tarım ürünleri yetiştirilir. Bunlardan bazıları buğday, pirinç, mısır, yulaf, pamuk, patates, şeker pancarı ve ayçiçeğidir. Ormanların ve çöllerin yoğun bulunduğu bölgelerde antilop, kurt, ayı, samur gibi av hayvanlarına sık rastlanır. Bu bölgelerde avcılık mühim bir geçim kaynağıdır. Bunun yanı sıra Kazakistan’ın nehir ve göllerinde sazan ve turna balıkları ile alabalık; Hazar Denizi kıyılarında da ringa ve mersin balığı bolca bulunur. Kazakistan ekonomisinin asli taşı ise madenciliktir. Ülkede yoğun miktarda kömür, petrol, bakır, kurşun, altın, uranyum, demir, çinko ve kalay yatakları bulunur. Dünyadaki altın, krom ve uranyum rezervlerinin çok mühim bir bölümü Kazakistan’da bulunur. Dolayısıyla madenciliğin ülke ekonomisine tesiri büyüktür.
Kazakistan Nerededir?
Kazakistan’ın toprakları batıda Avrupa’ya, doğuda Orta Asya’ya uzanır. Kazakistan komşuları kuzeyde Rusya, güneyde Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, doğuda Çin Halk Cumhuriyeti’dir. Kazakistan’ın Aral Gölü’ne ve Hazar Denizi’ne de sınırı vardır.
Kazakistan haritasını inceleyerek ülkenin dünya üzerindeki yerini ve başkent Astana’nın bulunduğu yeri daha rahat bir şekilde görebilirsiniz.
Kazakistan’a Ne Zaman Gidilir?
Kazakistan’da karasal iklim görüldüğünden ülkede yazlar kurak, kışlar ise çok sert geçer. Genellikle çöllerin geniş alan kapladığı bölgelerde gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları fazladır. Ülkede Ocak ayında ortalama sıcaklık -13°C’dir; fakat kuzeyde kış sıcaklıkları -20°C’lere kadar ulaşır. En yüksek ortalama sıcaklıklar ise 24°C ile temmuz ayında görülür. Yine karasal bölgelerde bu sıcaklık 30°C’nin üstüne çıkar. Kazakistan’da kışın bir hayli düşük, yazın ise yüksek sıcaklıklar ile karşılaşıldığından, ülkeyi ziyaret etmek amacıyla en ideal vakit bahar dönemleridir. Eylül ayı Kazakistan seyahati amacıyla en ideal aylardan bir tanesidir.
Kazakistan’da Ulaşım İmkanları
Kazakistan’ın Astana ve Almati gibi büyük kentlerinde pek çok toplu taşıma olanağı vardır. Başkent Astana’da en çok sarfedilen toplu ulaşım aracı otobüstür. “Saparzhai” adı verdiği bu otobüsler kent merkezinin pek çok noktasına ulaşım sağlar. Astana’da bulunduğunuz vakit vakitsince cep telefonunuza “2GIS” ve “Astra Bus” uygulamalarını indirebilir, bu uygulamalar üzerinden kent içi otobüslerinin güzergâhlarına ve hareket saatlerine basitçe ulaşabilirsiniz. Almati’de ise toplu ulaşım imkanları daha geniştir. Burada metro, tramvay ve otobüslerin yanı sıra, kent içi ulaşımı bir hayli kolaylaştıran, “martuşka” isimli dolmuşlar da vardır.
Almati’de otobüsler akşam 22:00’ye kadar etkinlik gösterir; bu saatten sonra ulaşım amacıyla genelde metro tercih edilir. Almati’de toplu ulaşım jeton sistemi ile çalışır. Bir araca binmeden evvelce durakta tespit edilen otomatlardan jeton almanız ve jetonu daha sonra vasıta içerisinde tespit edilen cihazlara atmanız gerekir.