
KIŞ ÇAYI
Soğuk kış aylarında çoğu şahısde grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar görülebilir. Bu amaçla bağışıklık sistemini çoğaltmak, bedene enerji vermek ve hastalıklara karşı dirençli olmayı sağlamak amacıyla kış çayı tüketilir. Kış çayı amacıylade sıhhatli bitki türlerinin yanısıra bal, zencefil ve zerdeçal gibi hastalıklara karşı direncin artmasını gerçekleştiren gıdaler de yer alır. Aynı vakitte sindirim problemlerine karşı da kış çayının faydalarından yararlanılır.
Kış Çayı Nedir?
Kış çayı, gribal hastalıkların vakitgelen olarak gördüğünüz soğuk zamanlarda bireyin bağışıklığı sağlamlaştırmak adına tüketilen amacıylade ıhlamur, kuşburnu, zencefil, zerdeçal, rezene, elma ve limon gibi gıdalerın yer aldığı bitki çayıdır. Vücut direncini çoğaltmak adına hazırlanan bu çay içerisine bal, Hindistan cevizi, tarçın ve karanfil gibi antioksidan gıdaler da katılabilir. Sonuç olarak sağlığa çoğu yararının bulunmasının yanısıra lezzetli de olmaktadır. Evde basitçe hazırlanabilen kış çayı, bireyin tüketim amacına göre içeriği de değişiklik gösterebilir.
Kış Çayı İçindekiler Nelerdir?
Kış çayı karışımı amacıylade meyve, baharatlar, bitkiler ve natural tatlandırıcılar yer alır. Kış çayının içeriği bireyin seçimine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kış çayında şu gıdaler yer alır:
Kış çayının esasını meydana getiren kara çay ya da yeşil çay,
Hafif acılığıyla tanınan karanfil,
Nane aRoması katan anason,
Isıtma konusu ile ilgili tesirli olan baharat zencefil,
Lezzet katan baharatlar arasında yer alan tarçın,
Portakal, elma, kuşburnu ve limon gibi meyveler,
Ferah tat vermesi amacıyla nane,
Vücudu yatıştırmak amacıyla adaçayı ya da melisa
Doğal tatlandırıcı vazifiyeti gören bal,
Tadını dengelemek amacıyla Hindistan cevizi
Kış Çayı Faydaları Nelerdir?
Kış çayının en asli yararı bağışıklığı sağlamlaştırmak ve bireyin bedeninde rahatlama sağlamaktır. Vücudun içerden sıcak olmasını gerçekleştiren kış çayı sindirim sistemine, boğaz ağrısına ve strese karşı tüketilebilir. Kış çayının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Bağışıklığı güçlendirir
Grip semptomlarını azaltır, balgam söktürücü tesir gösterip öksürüğe iyi gelir
Sindirime yardımcı olur
Kan şekerini düzenler
Vücuttaki enfeksiyonu azaltır
Enerji verir, daha dinç kalmaya yardımcı olur
Stresin azalmasını sağlar
Bağışıklığı güçlendirir
Kış çayı amacıyladeki çoğu bitki, baharat ve natural tatlandırıcılar antioksidan vazifiyeti görerek bireyin bağışıklık düzeneğinin güçlenmesini sağlar. Bu da hastalıklara karşı güçlenmeyi destekler.
Gribe ve öksürüğe iyi gelir
Kış aylarında kış çayı tüketmek, hem gribe hem de öksürüğe iyi gelir bunun yanısıra bireyin de daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Bitki sahibi olan çaylar amacıyladeki vitamin ve mineraller yardımıyla öksürüğe karşı tüketilebilir. Genellikle çayın amacıylae dahil edilen zerdeçal, zencefil ve tarçın gribe iyi gelerek öksürük belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.
Sindirime yardımcı olur
Kışın ağır gıdaler tüketmek ve hareket etmeyen kalmak mide ve bağırsak problemlerine namacıyla olur. Kış çayı amacıylade eklenen nane, zencefil ve anason bağırsakların işlevini gerçekleştirmesine yardımcı olarak sindirim sistemini düzenler.
Kan şekerini düzenler
Kışın çok çok kapalı alanda kalmak, hareket etmemek kan akışının bozulmasına namacıyla olabilir. Kış çayların arasında yer alan papatya ve tarçın çayı kan şekeri düzeyinin düzenlenmesine destek olur.
Vücuttaki enfeksiyonu azaltır
Vücuttaki enfeksiyonun azalmasına ve ağrıların dinmesine yardımcı olmak amacıyla kış çayından yararlanılır. Safran konusuna sahip bir kış çayı tüketmek vücuttaki iltihabın azalmasına yardımcı olur.
Vücuttaki enerjiyi artırır
Kış çayı içeriğindeki gıda değerleri ve minerallerden kaynaklı olarak natural enerji güçlendirici olarak kullanılabilir.
Stresin azalmasını sağlar
Kış çayı amacıylade yer alan teofilin ve kafein gibi maddeler bireyin bedeninde rahatlama sağlayarak stresin azalmasını sağlar. Sonuç olarak sakin ve rahat hissetmeyi destekler.
Kış Çayı Nasıl Demlenir?
Kış çayı hazırlanırken şahıs kendi tercihi tarafında ıhlamur, meyveler, tarçın, karanfil, bal, anason, adaçayı ya da limon gibi gıdalerden yararlanılır. Bitki çaylarında bulunduğu gibi karşım su içerisine atılarak demlenir. Kaynadıktan sonra Ocaktan alınır ve bir vakit bekledikten sonra tüketilir. Bu noktada mühim olan kısım malzemenin abartıya kaçılmamasıdır. Kış çayı tanımı şu şekilde sıralanabilir:
İlk olarak kış çayı yapımında kullanılacak bitki, meyve ve destekleyici mamüller belirlenir.
Seçilen bitki ve meyveler yıkanır
Su kaynatılır ve kaynayan su içerisine bu karışım ek edilir
15 dakika kaynadıktan sonra demlenmesi amacıyla beklenir
5-6 dakikanın sonrasında kış çayı tüketime hazır duruma gelir