
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK HANGİ BÖLGELER İÇİN UYGUNDUR?
Tarımın mühim bir kolu olan hayvancılık, ekonomik sayısal değeri çok yüksek olan hayvanların yetiştirilmesi, detaylı biçimlerde yararlanılması ve de pazarlanması haludur. Kırsal yerlerde hayvancılık tarımın tam manası ile sigortası halundadır. Hayvancılık değişik çeşitleri olan bir olaydır. Ve bölgelere göre değişiklik gösterir. Her bölgenin iklim şartları gereğince o bölümde oluşturulan hayvancılık türü değişiklik gösterir. Bunların içerisinde ufakbaş hayvancılık Ülkemizde en çok tercih edilen hayvancılık şeklidir.
Küçükbaş hayvancılık İçin Uygun Bölgeler Nerelerdir?
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği koyunculuk, keçicilik, tavşan ve kürk hayvanlarının yetiştiriciliğini amacıylae alan bir hayvancılık dalıdır. Bu hayvancılık dalı genelde Karadeniz ve iç Anadolu yerlerinde yapılır. Bu bölgelerin bitki örtüsü ufakbaş havya yetiştiriciliği amacıyla son derece uygundur.
Ülkemizde değişik bölgelerde örnek olarak Karadeniz’de yetiştirilen koyun çeşitleri birbirinden genelde değişiklik gösterir. Batı Anadolu ve kıyı kısımları genelde ince kuyruklu yerli koyunların yetiştirilmesi amacıyla uygundur. Orta Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise çoklıkla yağlı kuyruklara sahip olan yerli koyunlar yetiştirilir.
Keçi konusu ile ilgili ise bugünümüzde Orta Anadolu’da yok olma sınırında olan Tiftik keçisi ve dağlık, ormanlık yerlerinde daha çok yetiştirilen Karakeçi tercih edilir. Çeşitli bölgelerimizde ise az miktarda süt keçisi yetiştirilmesi hala yapılır.
Ülkemizde hüküm sürüyor olan kurak iklime bağlı olarak yetersiz otlaklar, geliri yüksek olmayan halkın elindeki ufakbaş hayvanların yetersiz beslenmesi sebebiyle hayvanların çoğunluğunun ufak yapılı ve sıska olmasına yol açmıştır.
Bunun yanısıra bu şartlar altında sığır ile manda gibi büyükbaş hayvanların yerine, koyun, keçi gibi ufakbaş hayvanlar çok daha rahat bir şekilde çoğalabilmektedir. Çünkü keçi ve koyun gibi beslemesi daha basit olan hayvanların elverişsiz yetiştirme koşullarında da hayata şansları biraz daha yüksektir.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği son senelerde ülkemizde büyük bir süratle gerileme hayataktadır. Hayvancılık sektörü sektörünün yeteri kadar desteklenmemesi bu hususta en büyük etkendir. Gerekli desteklerin yapılması bir nebze de olsa ülkemiz amacıyla çok mühim olan bu gelir kaynağının daha çok sürdürülmesini sağlayabilir.
İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilen koyun ırklarının verim yönü, kuyruk yapısı ve orijin öneme alınarak 2021 senesi verileriyle iller bazında hal belirlenmesi gerçekleştirmek bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. İç Anadolu Bölgesinde yer alan iller, sahip oldukları koyun sayılarına göre değerlendirilmiştir. Bölgedeki koyunların ırkları; verim yönlerine (et-yapağı, et-süt, döl, süt, kürk ve yapağı), kuyruk şekillerine (ince, yağlı, yarım yağlı) ve orijinlerine (ithal ya da yerli) göre gruplandırılmıştır. İç Anadolu Bölgesinde on üç ilde yetiştirilen koyun ırklarının toplam adedi 38 ve bölümdeki toplam koyun zenginliği ise 10.120.431 baştır.
Koyun ırkı en çok olan il Konya (2.566.610 baş) iken en düşük il Nevşehir’dir (208.452 baş). İller bazında koyun zenginliğina ait güncel verilerin analiz edilerek halun meydana konulması, çevresel koyun ıslah çalışmalarına mühim bir katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Bu çalışma, koyun ıslah çalışmalarında ırkların varlıkları ile illerdeki dağılımı konusu ile ilgili faydalı bir kaynak oluşturacaktır. İç Anadolu Bölgesi amacıyla oluşturulan bu çalışmanın Türkiye’de bütün bölgeler amacıyla koyunculuk haritalarının en kısa sürede çıkarılması, çevresel ya da ülkesel ıslah projelerin hazırlanmasında faydalı olacaktır.