DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 84.430,17 -0.416

Kulak Tıkanıklığı Nedir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kulak Tıkanıklığı Nedir?

KULAK TIKANIKLIĞI

Yükseklik değişikliği, orta kulak sorunları, sinüs, kulak kiri birikmesi gibi namacıylalerden kaynaklı olarak kulaklar tıkanıklığı görülür. Yaşam kalitesine tesir eden kulak tıkanıklığı, fazlası vakit geçici olsa da uğultulu işitme ya da çınlama bireyi rahatsız edebilir. Denge sorunları, işitme kayıbı bulguları görülen kulak tıkanıklığına karşı ise eksper doktordan destek alabilmek önemlidir. Bu haller fazlası hastalıktan kaynaklanabilir.

Kulak Tıkanıklığı Nedir?

Kulak tıkanıklığı, orta kulak ile burnun arkası arasında uzanan östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olarak meydana çıkan haldur. Kulaklarda dolgunluk ya da basınç hissi yaratır. Hem de kulak ağrısı, baş dönmesi ve işitmede boğukluk gibi haller da kulak tıkanıklığı bulguları arasındadır. Soğuktan kaynaklanan şişlik azaldıkça tıkanıklık genelde kendi kendine düzelir.

Östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olan kulak tıkanıklığını açmak amacıyla yutmak, esnemek ya da şekersiz sakız çiğnemek işe yarayabilir. Bu hal işe yaramazsa, derin bir soluk alarak, burun deliklerini sıkıştırın ve ağzı kapalı tutarak burundan yavaşça üflemeye çalışın. Sonuç olarak kulak tıkanıklığı açılabilir.

Kulak Tıkanıklığı Neden Olur?

Kulak tıkanıklığı, orta kulak iltihabı, solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, alerjik tepkiler ya da kulak zarının hasar görmesinden kaynaklı olarak oluşur. Kulak tıkanıklığı namacıylaleri şu şekilde sıralanabilir:

Kulak kiri (buşon- serümen)
Kulak kirinin çok biriktiği ya da duş ardından kulak pamuğuyla kirin itilmesinden ötürü kulak tıkanıklığı meydana gelir. Kulak kiri normalde kulağı koruyucu bir madde olsa da çok biriktiği hallerde sorunlara namacıyla olabilir.

Orta kulak enfeksiyonu
Soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonları, alerjiler orta kulakta enfeksiyona yol açarak kulak tıkanıklığına namacıyla olur. Bu hal orta kulakta mukus üretiminden kaynaklanır. Viral enfeksiyonlar ya da alerjiler, kulak tüplerini tıkayarak kulak tıkanıklığına yol açabilir.

Dış kulak iltihabı
Kulak amacıylade su girmesinden ya da suda uzun vakitler kalmasına bağlı olarak kulakta ödem meydana gelir ve kulak tıkanıklığa namacıyla olur. Su birikimi namacıylaiyle kaynaklı olan kulak tıkanıklığı basitçe geçebilir.

Barotravma (basınç sarsısı)
Hızlı bir şekilde gerçekleşen yükseklik farkılıkları ya da uçak seyahati sırasında meydana gelen kulak tıkanıklığı basınç kaynaklı olarak meydana çıkar.

Östaki tüpü fonksiyon bozukluğu
Östaki borusunda meydana gelen negatif basınç kulak zarı üstünde vakum tesiri oluşturarak tıkanıklığa namacıyla olur. Tıkanıklığın kuvvetli bulunduğu hallerde ağrı da meydana gelebilir. Bu hal uzun sürdüğünde ise kulak nezlesi oluşabilir.

Kulak tıkanıklığı uzun vakit devam ederek yaşam niteliğini tesirliyorsa ya da ciddi ağrıya namacıyla oluyorsa, eksper hekime görünmek gerekmektedir.

Kulak Tıkanıklığı Bulguları Nelerdir?

Kulak tıkanıklığı bulguları, kulakta dolgunluk hissi, basınç, kulakta çınlama, baş dönmesi, denge sorunları ve rahatsızlık hissi şeklinde görülür. Bu bulgular şahıstan şahsa göre değişiklik gösterir. Östaki tüpü tıkanıklığı kaynaklı olmasından yükseklik değişikliğinden ötürü uçak yolculukları zorlu geçebilir. Kulak tıkanıklığı bulguları şu şekilde sıralanır:

Boğuk sesli işitme
Sesleri uğultulu duyma
Baş dönmesi
Denge kayıbı
Kulakta dolgunluk hissi
İşitmede zorluk
Kulakta ağrı

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Kulak tıkanıklığı östaki borusunda yaşanan tıkanıklık giderilerek geçirilebilir. Esnemek, yutkunmak, su içmek, şekersiz sakız çiğnemek, ağız ve burun deliklerini kapatıp burundan yavaşça hava vermeye çalışmak, burun spreyi ya da kulak damlaları orta kulaktaki basıncın eşitlenmesini sağlayarak kulak tıkanıklığını geçirmeye yardım eder.

Kulak tıkanıklığını geçirmek amacıyla yapılabilecek yöntemler anlatımlı olarak şu şekildedir:

Çiğneme ve esneme gibi hareketler
Çeşitli yüz hareketleriyle östaki tüplerini temizlemek mümkündür. Ağzı yukarıya aşağı hareket ettirmek, esnemek, burnu sıkıştırıp yutkunmak ve sakız çiğnemek kulak tıkanıklığını giderilmesine yardımcı olur.

Burunu yıkama
Burun boşluğunu tuzlu su solüsyonuyla yıkamak, burundan ve sinüslerden çok mukus gibi kalıntıların temizlenmesine yardımcı olarak kulak tıkanıklığını giderir. Bunun yanısıra tuzlu ve burun spreyi kullanmak polen, bakteri ve toz gibi sinüslerin tahrişe namacıyla bulunduğu hallerın azalmasını sağlar ve beraberin kulak tıkanıklığına engel olur.

Isı uygulama
Kulak tıkanıklığının sebep bulunduğu kulak ağrısı varsa ısı, ağrının hafifletmeye yardımcı olur. Etkilenen kulağın üstüne sıcak bir bez yapmak kulak tıkanıklığı ağrısının geçip gitmesini sağlar.

Kulakları yıkayıp kurulama
Kulak kiri gibi mukus oluşumunu önlemek amacıyla derli toplu bir kulak temizleme rutini meydana getirmek gerekir. Duş aldıktan sonra ılık suyun bir kısmının kulaklarınıza akmasını sağlayın. Temizlemek amacıyla dış kulağınıza ıslak bir bez kullanın. Daha sonra dış kulağı nazikçe kurulayın. Kulağa kulak pamuğu sokmamaya özen gösterin.

YORUM YAP