
Marulun yararları nelerdir?
Marulun genel olarak bütün sindirim sistemine yarar gerçekleştiren arındırıcı tesiri bulunmaktadır. Sağlıklı beslenen şahıslar ya da düşük kalorili beslenmek mecburiyetinde olanlar amacıyla düşük kalori miktarıyla ilk alternatifler arasında yer almaktadır. Marul hipertansiyon, kalp krizi ve diyabete karşı yararlı bir önleyicidir. Potasyum ve folik asit içerikleri marulun kalp ve damar sağlığını desteklemesini sağlar. Bakır ve demir kırmızı kan hücrelerinin üretimi amacıyla lüzumluyken, havuçta da tespit edilen kuvvetli bir antioksidan olan beta-karoten, kandaki “kötü” kolesterol seviyelerini denetim etmek amacıyla yararlıdır.
Marul gaz ve şişkinlik problemini azaltan prebiyotik bir lif olan inülin içermektedir. İnülin, glikoz ve kolesterol seviyelerini düşürmeye de yardımcı olur. Gastrit ve kolit hastaları marul tüketmesinde yarar vardır. Maruldaki lifler, bağırsakları temizler ve bedenin onu zehirleyen toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur. Marulda tespit edilen kolin isimli madde karaciğerin bedene zararlı yağları atmasına yardımcı olmaktadır.
Marul, A vitamini içeriği ile cilt ve göz sağlığını da desteklemektedir. Ek olarak yüksek su yüzdesi, çok sıvıların idrar yolu ile atılmasını uyardığı amacıyla marul idrar söktürücü özelliklere sahiptir.
K vitamini ise kanın pıhtılaşmasında ve kemik sağlığında tesirlidir.
Kuersetin varlıklıliği yardımıyla marul, alerjiye ve iltihaplanmaya namacıyla olan başka bileşiklerin salınımını önleyebilen natural bir antihistamin gibi davranır. Kuersetin kan basıncını düşürür, kolesterol seviyelerini düzenler, damarların elastikiyetini ve kanın akışkanlığını artırır. Hem de Japonya’da oluşturulan çalışmalarda da kanıtlandığı gibi bu molekül, uzun yaşamlı genlere bağlı olan AMPK proteinini aktive edebilmektedir.
Marul antioksidan tesir gerçekleştiren C vitamini ve klorofil yönünden varlıklı bir sebzedir. C vitamini, bir antioksidandır, kolajen üretiminde ve serbest radikallere karşı yararlıdır. Kansere karşı koruyucu tesiri bulunmaktadır. Marulun yeşil yaprakları klorofil yönünden varlıklıdir. Klorofil, hücresel metabolik süreçleri hızlandırmak ve canlandırmak amacıyla lüzumlu moleküldür. Klorofil, kandaki serbest radikalleri temizler.
Marulun türleri nelerdir?
Marulun çoğu çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde en çok tüketilen türleri düz yapraklı, kıvırcık ve göbek maruldur.
Düz yapraklı marul: Diğer türlere göre daha sert, gevrek bir dokuya ve biraz acı bir tada sahip bir marul çeşididir. Yaprak geliştikçe renk yoğunlaşır. Daha ilerlemiş dış yapraklar, iç taraftaki yapraklardan daha çok klorofil konusuna sahiptir. Salatalarda çiğ olarak, hem de pişmiş olarak kullanılabilir.
Kıvırcık marul: Kıvırcık marul kapanmayan kıvrılmış yapraklara sahiptir. Temel gıda maddeleri bakımından varlıklıdir, hem çiğ hem de pişmiş olarak yenebilir. Lolorosso olarak tanınan kırmızı yapraklı marul da bir kıvırcık marul çeşididir.
Göbek marul: Yuvarlak şekilli, buruşuk yapraklı, açık renkli ve gevrek bir dokuya sahip bir maruldur. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Isıya sağlam bulunduğu amacıyla hamburgerlerin hazırlanmasında da sık sık kullanılır.
Marul zayıflatır mı?
Düşük kalorili oluşu ve iştahı azaltarak, aç olmama hissini uyaran iyi lif içeriği yardımıyla, kilo vermek amacıyla düşük kalorili bir diyet uygulayan insanlara marul önerilmektedir. Marulun lif içeriği bağırsak fonksiyonunu ve sindirim sürecini de desteklemektedir.