Mısır piramitleri
inşa edildiği vakitda, çevrede kameralar bulunmadığından ötürü nasıl inşa edildiği merak hususu olmuştu. Son 20 senede oluşturulan yeni keşifler ve çalışmalar neticesinde bu piramitler ile ilgili daha net bulgular elde edildi. Tabi piramitleri inşa etmesi zor bulunduğu amacıyla piramit taşları kaç kilo sorusunu da doğuruyor. Mısır piramitleri içi nasıl sorusunu merak eden insanlar da bulunmaktadır. Dünyaca ün kazanan mısır piramitleri, bubugünümüzde hala çoğu soruyla gündeme gelmeye devam ediyor. Mısır piramitlerini kimin yaptığı da ilaveten bir merak hususudur. Hadi gelin mısır piramitleri nasıl yapıldı ve içi nasıl sorularını birlikte inceleyelim.
Mısır Piramitleri Nasıl Yapıldı?
Mısır piramitleri yapıldığı vakitlerde kayıt edecek bir alet bulunmadığından ötürü nasıl yapıldığı sıksık olarak merak hususuydu. Durum bu tür olunca da bu işle uğraşmakta olan bilimi insanları, nasıl yapıldığını çözüme ulaştırmak amacıyla parçaları bir arada toplamak mecburiyetinde kaldı. Son senelerde oluşturulan yeni keşifler ve incelemeler neticesinde birtakım yeni verilere ulaşıldı.
Sir Flinders Petri ‘nin düşüncelerine göre, piramitler ilk olarak 5.000 sene evvelce Mısır ‘da inşa edilmiş ” mastaba ” adı verdiği mezarlardan ortaya geldi. Öncelikle, Sakkara ‘da inşa edilmiş olan Djoser ‘in mezarı kolay bir dikdörtgen şeklinde inşa edilmeye başlandı. Ancak bu hali değiştirip, amacıylade odaların bulunduğu altı basamaklı piramit ( step piramit ) şeklini aldı.
Piramitlerin inşa edilmesi amacıyla yüksek rütbeli devlet adamları görevlendirilirdi. 2010 senesinde arkeologlardan ortaya gelen bir ekip Kızıldeniz ‘deki Wadi al – Jarf bölgesinde firavun Keops döneminde meydana gelen bir papirüs keşfetti. Ancak hala varsayımlardan diğer net bir bilgi yoktur. Bazı varsayımlar şöyledir:
Hedefte Kalıplara Dökülmesi Varsayımı:
Piramitleri ortaya getiren taşların taşınması zor bulunduğu amacıyla, bulunduğu yerde kalıplara dökerek karışımın donup taş halina gelmesi ile oluşturulmuştur. Bu karışım ise kireçtaşı, su, sodyum, karbonat, soda ve kilden oluşmaktadır. Bu karışım ise kalıba koyulup dondurularak taş halina getirilir.
İç Spiral Rampa Hipotezi:
Mısır piramitlerinin inşaatında sarfedilen kayaların, spiral rampa şeklinde olan merdivenler sayesinde piramidi oluşturulmakta kullanıldığı öne sürüldü.
Mısır Piramitleri Nerede ve Ne Zaman İnşa Edildi?
En eski ve en büyük olan, Keops Piramidi, Khufu Piramidi ya da büyük Piramit; bubugünümüzde Mısır ‘ın başşehiri olarak tanınan Kahire ‘nin bir parçası olan Gize ‘yi çevreleyen antik şehir olarak tanınan ” Gize Mezar Kenti ” ‘nde tespit edilen üç anıtsal piramit olarak adlandırılır.
Keops Piramidi M.Ö. 2560 – 2580 senelerinde inşa edilmiş olarak bilinmektedir. Khufu Piramidi ‘de M.Ö. 2551 senesinde sonuçlanmış olabileceğine dair varsayımlar bulunmaktadır.
Mısır Piramitleri Özellikleri Neler?
Keops Piramidi ‘nin yüksekliğinin 1 milyar sayısıyla çarpımı, dünya ile güneş arasında ki uzaklık ile eşdeğer olarak bilinir ( 149.504.000 km )
Piramidin amacıyla yaz aylarında serin ve kış aylarında ise sıcaktır.
Piramitler hangi firavun adı üstüne yapıldı ise o bireyin odasına yalnızca iki gün güneş gelmektedir. Bu iki gün ise firavunun doğduğu ve tahta çıktığı ilk gün olarak bilinir.
Piramitler bir güneş saati özelliği göstermektedir.
Gize ‘de yer alan üç piramit, aralarında Pisagor üçgeni olacak şekilde tasarlanmışlardır.
Piramitlerin amacıylade çoğu elektronik aygıt bulunmaktadır.
Dünyada tespit edilen bitkiler, piramit amacıylade daha süratli ve acele büyüyüp gelişim göstermektedir.
Piramitlerin amacıylade tespit edilen birtakım odalara hala ulaşılamamıştır. İncelemeciler kaybolmuş ya da aynı yerde dönüp durmuşlardır.
Piramit amacıyla sarfedilen taşların ağırlığı 20 tondur. O vakit ki teknoloji ile bu ağır taşların o piramitlere nasıl taşındığı ise yalnızca varsayımlar olarak bilinmektedir.
Kirlenmiş olan bir suyu piramidin içerisine bıraktığınızda o suyun kendi kendine temizlendiği iddia edlmektedir.
Piramit içerisine koyulan süt 2 – 3 gün süresince bozulma, 2 – 3 günden sonra ise yoğurt halina dönüşmektedir gibi gizemler bulunmaktadır.