NURİ BİLGE CEYLAN
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanından mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki sene sinema eğitimi gördü. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eğitimi esnasında üniversitenin fotoğrafçılık , dağcılık ve mağaracılık kulüplerine katılarak, tabiat etkinlikleri ile ilgilendi. 1980’lerde kimi portföyleri Gergedan gibi devresinin nitelikli kültür ve sanat dergilerinde yayınlanan Ceylan, yaptığı dört filmin de, yönetmenliğini, senaryo yazarlığını ve yapımcılığını üstlendi.
Sinemaya Koza isimli kısa filmiyle aşamasını atan Ceylan bu filmiyle, Cannes Film Festivali’nin alakalı seksiyonuna katılma başarılı olmasını gösterdi. Ceylan 1997’de ilk uzun metrajlı filmi olan ve başta Berlin Film Festivali olarak pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral Kasaba filmini, 1999 senesinde da bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği devam ettiren ve büyük başarı kazanan Mayıs Sıkıntısı’nı çekti. Film, Berlin Film Festivali’nin müsabakalı alanında gösterilmişti.
56. Cannes Film Festivali’nde yarışan ve en çok tercih edilen filmler arasında gösterilen Nuri Bilge Ceylan’ın 2002 yapımlı dram filmi Uzak, Altın Palmiye’den sonra festivalin ikinci mühim mükafatı olan ‘Büyük Jüri Ödülü’nü aldı. Filmde yalnız ve yabancılaşmış iki kuzeni oynayan filmin başrol oyuncuları Muzaffer Özdemir ve film tamamlandıktan derhal sonra bir trafik kazasında ölen Mehmet Emin Toprak da ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü paylaşarak Türk sinema tarihinin en parlak başarılarından birine imza attılar.
Ceylan’ın dördüncü uzun metrajlı filmi olan İklimler, 2006 Cannes Film Festivali’nin müsabaka seksiyonuna kabul edildi. Ceylan’ın o güne kadar çektiği en büyük bütçeli yapıt olan film, dijital görüntü teknolojisiyle kotarıldı ve görüntü yönetmenliğini Ceylan’ın kendisinin üstlenmediği ilk filmi olma özelliğini kazandı. Filmin bir başka mühim özelliği ise, Nuri Bilge Ceylan’ın bu kez kamera önüne de geçerek, eşi Ebru Ceylan’la başrolleri paylaşmış olmasıdır.
2008 Cannes Film Festivali’nde ufak zaafların büyük yalanları doğurmasıyla parçalanan bir ailenin, gerçeklerin üzerini örterek bir arada kalma çabasını izah eden Üç Maymun filmiyle “En İyi Yönetmen Ödülü”nü aldı. Ödülü aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasında “Bu mükafatı birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme…” dedi. 64.Cannes Film Festivalinde Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle Büyük jüri mükafatına layık görüldü.
Nuri Bilge Ceylan’in “Kış Uykusu” isimli filmi 2014 senesinde 67. Cannes Film Festivali’nde büyük mükafat olan Altın Palmiye’ye layık görüldü. Böylece Yılmaz Güney’in Yol filminin sonrasında ikinci kez bir Türk filmi bu mükafatı kazanmış oldu.
Öte yandan Mimar Sinan Üniversitesi’nde de sinema seksiyonuna devam etmiştir. Yakın dostu Mehmet Ersenemaz’ın çektiği bir kısa filmde oynayarak sektörde deney kazanmıştır. Daha sonra ilk kısa filmi olan Koza’yı çekmiştir. 1995 senesinde film Cannes’da mükafat almıştır. Hem de Cannes Film Festivali’nde mükafat alan ilk Türk kısa filmi olmuştur. Hemen sonrasında çektiği Kasaba, Mayıs Sıkıntısı, Uzak gibi projelerle adından sıkça söz ettirmiştir. Ünlü yönetmen yaptığı filmler ile pek çok mükafata layık görülmüştür. Öte yandan yönetmenliğin dışında fotoğrafçılık, oyunculuk ve yazarlık gerçeklştirmeyi da sürdürmüştür. Bunun yanı sıra Nuri Bilge Ceylan ilk evliliğini Aylin Ünaldı ile yapmıştır. Ancak gelişen vakitlerde anlaşamayarak boşanmışlardır. İkinci evliliğini ise Ebru Ceylan’la gerçekleştirmiş ve bu beraberlikten Ayaz adında bir çocukları olmuştur.
Nuri Bilge Ceylan 26 Ocak Ayı 1959 tarihinde İstanbul Bakırköy’de doğdu. Çocukluğunun babasının memleketi olan Çanakkale’de geçirmiştir. Daha sonra ablasıyla beraber eğitimine başlamak amacıyla İstanbul’a gelmiştir. İlkokul, ortaokul ve liseyi Bakırköy’de okumuştur. 1978 senesinde Boğaziçi Üniversitesi Elektirik Mühendisliğini kazanmıştır. Bunun yanısıra seçmeli olarak sinema dersleri de almıştır. Mezuniyeti’nin sonrasında askere giderek Ankara Mamak’ta vatani vazifesini yapmıştır. Askerliğini bitirdikten sonra, geçimini sağlamak amacıyla fotoğrafçılıkla uğraşmıştır.