
Papağan Türleri
Papağanlar taklit yetenekleriyle, büyüleyici güzellikte olan tüy renkleriyle, çıkardıkları seslerle ve zekâ seviyelerinin yüksek bulunduğu bilinen kuş çeşitleri arasında yerlerini almaktadırlar. Papağanlar dünyanın fazlası yerinde görülen ve bilenen bir kuş türüdür. Papağanların fazlası türü bulunmaktadır. Bu çeşitler hem görsel olarak hem de karakter özellikleri olarak birbirlerinden farklıdır. Papağanların aşağı yukarı olarak 300’den çok türünün bulunduğu bilinmektedir. Bu çeşitler arasında evde beslemeye ve bakmaya ideal olan papağan çeşitleri bulunmaktadır. Evde beslemesi ve bakımı son derece basit olağan papağan çeşitleri arasında en bilindik olanı ise Muhabbet kuşlarıdır. Oldukça uysal karakterlerinin yanı sıra hem renkleriyle hem de tavırlarıyla ilgi çekmektedirler. Bugün sizlere evde beslemek amacıyla en çok tercih edilen papağan çeşitlerinden bazılarını tanımak istiyoruz.
Sultan Papağanı
Kökenleri Avusturalya’ya dayanan bir papağan türüdür. Sultan papağanları ilk olarak 19. yüzseneda görülmüştür ve daha sonra dünya geneline sunulan ve tanınmış bir papağan türü olmuştur. Islık çalma ve sesleri taklit etme yetenekleri son derece gelişmiştir. Sultan papağanlarının boyları 28 – 30cm arasında farklılık göstermektedir. 20- 25 sene kadar hayat sürdürdükleri bilinmektedir Hayat vakitleri natural ortamlarında daha uzundur. Bakımı basit olan papağan çeşitleri arasındadır ve uysal bir yapıya sahiplerdir.
Sarı Mavi Ara Ararauna Papağanları
Büyük boyutlara ulaşabilen bir papağan türüdür. Capcanlı renkler ve renk tonlarıyla basitçe ilgileri üzerlerine çekerler. Konuşma konusu ile ilgili yetenekli olan papağan çeşitleri arasındadırlar. Kökenlerinin Orta Amerika’ya dayandığı bilinmektedir. Yaklaşık olarak 50 sene hayatları bulunmaktadır. Doğal ortamlarında daha uzun vakit yaşayabilirler. Ev amacıylade bakılacakları vakit boyutlarına ideal ve geniş bir kafes tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Günlerinin bir alanı da kafes dışında geçirmeyi severler. Beslenmelerin de ise onlara verdiğiniz papağan yemlerine ek olarak sebze, meyve ve yer fıstığı da verilebilmektedir.
Kırmızı Ara Papağanları
Genellikle Orta ve Güney Amerika’nın ormanlarında görülmektedirler. Tropikal bir hayat alanına sahiplerdir. Bu tür papağanları evde bakımları başka çeşitlerine göre biraz daha zordur. O yüzden yavruluk vakitlarında sahiplenmeniz ve ev ortamına alıştırmanız gerekmektedir. Boylar 90 – 95cm arasında farklılık gösterir. Hayat hayatları ise 50 – 60 sene arasında değişir. Ötüşleri son derece yüksek seslere ulaşabilmektedir. Zeki papağanlardır ve iyi bir eğitimle sözcük hazneleri
genişletilebilmektedir.
Afrika Gri Papağanları
Dünya çapında Jako Papağanı olarak da bilinirler. Evde en çok beslenmesi tercih edilen papağan çeşitleri arasında yerlerini almışlardır. Ana vatanları Afrika olarak bilinmektedir. Jako papağanları başka papağan çeşitlerine miktar konuşmayı daha basit ve süratli bir biçimde öğrenmektedir. Bu sebeple de en iyi konuma becerisi sahip olan papağanlar arasında bulunmaktadırlar. Zeki olan Jako papağanları vakit amacıylade sorduğunuz suallere yanıt verecek düzeylere ulaşabilirler. Jako papağanlarla çok vakit geçirmeniz iyi olacaktır zira sahiplerine alışmaları başka papağan çeşitlerine göre daha uzun vakitr. Boyları 28 – 30cm arasında farklılık göstermektedir. Hem de son derece nazik bir yapıya sahiplerdir.
Sülfür Kakadu Papağanları
Kökenleri Endonezya bölgesine dayanmaktadır. Doğal hayat alanlarında vakit durumunda hayataktadırlar. Ev ortamın da ise kendilerini ailenin bir delegesi olarak hissederler ve sizden ilgi beklerler. Eğer bu papağan çeşidine yeterli ilgi ve bakımı gösteremeyecekseniz sahiplenmenizi tavsiye etmeyiz. Konuşma becerileri başka çeşitlerine daha azdır. Pek çok ne dedikleri anlaşılmasa da sesleri taklit etme yetenekleri üst düzeydedir. Boyları aşağı yukarı olarak 30 – 32cm arasında farklılık gösterir. Hayat hayatları aşağı yukarı olarak 50 sene gibi bir vakitdir.