
Saç Dökülmesi Çeşitleri
Erkek tarzı saç dökülmesi
Genetik zeminde androjenlerin tesiriyle meydana çıkan saç dökülmesine “Androgenetik saç dökülmesi” denir. Erkeklerin aşağı yukarı yarısında, bayanların ise %20-25’inde görülür. Hastalar vakit vakit saç dökülmesinin şiddetlendiğini söylese de genelde Tel ojen saç dökülmelerinin tersine sinsi bir dökülmedir ve seneler içerisinde tablo oturur. Arada sırada hastalar saç dökülmesinden ziyade saçının inceldiğini daha çok fark eder. Temel olarak saçın tepe evresinde saçların inceldiği görülür ve saçın arka kısmına göre bir seyrelme fark edilir. Genellikle bayanlarda başlangıç vakıalarında tanı koymak zahmetlidir ve diğer saç dökülmesi ile giden tablolarla basitçe karışabilir. Tedavinin seneler süreceği bilinmelidir.
Saç kıran tarzı saç dökülmesi
Alo pesi arata; birden meydana çıkan, değişik çaplarda, bir ya da birkaç adet yuvarlak, tamamıyla saçsız alanlarla karakterize, sık gözlenen bir hastalıktır. Halk arasında “saçkıran” adı ile bilinir; fakat adının çağrıştırdığının aksine mantar hastalığı değildir ve bulaşıcı özelliği yoktur. Sadece saçta değil, sakal bölgesinde de görülebilir. Çoğunlukla birkaç ay ya da sene içerisinde tedavi ile geriler. Eğer saç dökülmeniz devam ediyorsa bunu hafife almayın. Süreklilik gösteren dökülmelerde bir dermatoloji eksperine başvurup muayene olmak ve lüzumlu testleri yaptırıp tedavi yoluna gitmek çok önemlidir.
Tirit Hormonlarına Bağlı Saç Dökülmesi
Tiroit bezinin az çalışması artık hipotiroidi halinde süregelen saç kaybı ya da beden kıllarında kayıp görülebilmektedir. Tiroit hormonu tedavisi ardından ortalama 8 haftada saçlar normal durumuna dönmeye başlamaktadır. Uzun süreli hipotiroidide kalıcı kök kaybı gelişmekte olup tiroit bezinin çok çalışması artık hipertiroidizm ise saç dökülmesi amacıyla olabilmektedir.
Vitamin eksikliğine bağlı saç dökülmesi
Doğum ardından bilhassa 1-4’üncü aydan itibaren hormonsal değişimlere bağlı olarak saç dökülmesi başlayabilir ve genelde 6 aydan kısa sürer. Kadın hastalarda bilhassa saçların ön yerlerinde seyrelme, akne, adet düzensizliği, tüylenmede artış gibi sorunlar olduğunda cinsiyet hormonlarının düzeyini denetim etmek gerekmektedir. Tüfüz artık bütün saçlı deriyi amacıyla alan saç kayığından yakınan bayanların %70’inde demir eksikliği saptanmaktadır. Kansızlık olmadan yalnızca demir depolarının azalması bile saç dökülmesine yol açabilmektedir.
Çinko, biatin, B12 vitamini, kolik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine amacıyla olmaktadır. Sıkı diyetlere başladıktan aşağı yukarı 1-6 ay ardından saç dökülmesi oluşabilmektedir. Vücuttaki protein depolarının azalması, kıl hücrelerinde yetersiz protein üretimine ve kıl kaybına yol açmaktadır. Yüksek ateşli hastalıklar ya da geçirilen cerrahi müdahalelerden 2-5 ay sonra saç dökülmesi görülebilmektedir.
Strese sağlı saç dökülmesi
Bazı tansiyon ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar, tiroit hormonunu düşürücü ilaçlar, doğum denetim hapları, psikiyatride sarf edilen birtakım ilaçlar, A vitamini ve türevi birtakım ilaçlar saç dökülmesine amacıyla olabilmektedir. Saç kaybının kendisi de gerilim düzeyini artırabilmekte ve bir kısır döngüye amacıyla olabilmektedir. Genellikle 2 aydan uzun süren saç dökülmesi önemsenmelidir ve altta yatan değişik hastalıkların olabileceği göz önünde bulundurularak bir ekspere başvurulmalıdır.
Diş çürüklerine bağlı saç dökülmesi
Birden meydana çıkan saçkıran ve saç dökülmelerinin amacıyla dişlerdeki çürüğün, bundan dolayı bulaşmaların saçlar üzerindeki bir tesiri olabilir. Diş rahatsızlıklarıyla bedene giren bakterilere karşı mücadele eden bağışıklık mekanizmasının kendi sıhhatli beden hücrelerine de zarar verebilmektedir. Bu halde da bağışıklık sistemi saç köklerine tesir etmekte ve saç dökülmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple diş çürüklerinin tedavisi ve bundan dolayı saç dökülmelerini önlemek amacıyla diş doktoruna muayene olmak şarttır.
Erkeklerde saç dökülmesi
Saç dökülmesi erkeklerde bayanlara oranla daha çok görülür. Saç dökülmesinin erkeklerde, bayanlara oranla yüksek olması, dökülmeye yol açan 5 alfa redokstan isimli enzimin bayanların beden bünyesinde daha az olduğundan kaynaklanmaktadır. Bayanlarda bu enzimin yerine aromada enzimi çakıdır. Saç dökülmesi probleminden daha çok erkekler terlendiğinden, piyasada satılan mamullerin erkeklere yönelik olduğundan ötürü, bayanlar bu hususta talihsiz savsanabilmektedir. Çünkü aromataz enzimi yüzünden, bu mamuller bayanlarda tesirli olamaz. Fakat saç ekimi yöntemleri son derece ilerlediği amacıyla bayan ve erkek, bu problemi yaşam sürdüren herkese çözüm olacaktır.