DOLAR 38,1588 % 0.3
EURO 43,6101 % 1.61
STERLIN 50,0663 % 1.39
FRANG 46,8609 % 1.36
ALTIN 3.959,33 % 2,26
BITCOIN 83.299,97 3.158

Saç Dökülmesi Nedir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Saç Dökülmesi Nedir?

Saç Dökülmesi Nedir?

Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç yer alır ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir. Saç dökülmesi; hormonsal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, kalıtsal yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik gerilim ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak meydana çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir. Yılda 3 kez tekrarlanan saç dökülme vakinin 2 ayı aşması ise birtakım ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi eksper yardımı alınmasını gerektirebilir. Saç dökülmesi genelde tetikleyici faktörden 3-4 ay sonra başlamakta ve bu faktörler tedavi edildikten 6-12 ay sonra normale dönebilmektedir.

Her saçın hayat Vakit kabaca üçe ayrılır. Büyüme evresi en uzun süren evredir, bu evrede saç ortalama ayda 1 cm uzar. Bu evreyi tamamlayan saç daha sonra birkaç hafta süren dinlenme evresine girer. Ortalama 2-3 hafta süren bu evreden sonra da saç dökülme evresine girecektir. Dökülme evresine giren saç, saç fol külü ile olan bağlantısını kaybeder ve 2-4 ay içerisinde dökülür. Bu süre, saça yapılan, tarama, fırçalama, yıkama işlemleri ile daha da kısaltılabilir fakat uzatılamaz. Bu vakittin sonucunda saça hiçbir şey yapılmasa bile saç kendi kendine kayıp düşecektir. Dökülen saçın yerine saç fol külünden yeni saç üretilir.

Bu döngü bir hayat boyu devam eder. Saçın dış görünüşünden hangi evrede bulunduğu anlaşılamaz ve rastgele bir vakit diliminde saçın %85-90’i büyüme kısmında, %1-2’si dinlenme kısmında, %10-15’i dökülme kısmında olur. Banyo yapılmayan vakıalarda “günde 100” saç teline kadar dökülmenin normal kabul edilmesinin mantığı yukarıda bahsedilen saçın fizyolojisinde ileri gelir. Bu evrelerin bilinmesi saç dökülmelerinde tedavinin niçin uzun sürdüğünün anlaşılması bakımından da önemlidir.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Mevcut her saç telinin bir hayat şoklusu vardır. Her saç teli 4- 6 sene yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece natürel bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Eğer bu sayıdan daha çok dökülüyorsa, banyo yapar iken ele gelen saç miktarı artmışsa ya da yıkanmış kurulanmış saçı elle çektiğimizde elimize 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumun öneme alınması gerekir. Saç dökülmesinin çok değişik incileri olabilir. Önemli olan bu inçinin saptanması ve ideal tedavinin yapılmasıdır.

Genetik faktörler

Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme inçinler değişiktir. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genelde, kalıtsal olan ve toplumun %50’sinden daha çaksındı görülen erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş geliştikçe kellik gelişir ve neticede saç ekimini gerektirebilir. Erken yaşlarda başlanan takviye tedavileri mezoterapiler ve PRP tedavisi dökülme süratini yavaşlatır. Kelliğe gidecek vakit uzatır.

Bu tarz dökülmeler kadınlarda da görülmektedir. Genellikle ailesinde kellik sorunu olan şahısların bulunduğu şahıslar saç dökülmesi riski ile karşı karşıyadır. Günümüzde 16-18 yaş başlangıçları olan erkek tarzı saç dökülmeleri, genç kızlarda daha çok sayıda görülmektedir. Geçtiğimiz senelere oranla bu hale daha çok rastlanmasının inçinler aşırı gerilim, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonsal sorunlar yer almaktadır. Kadın tarzında de erkeklerdeki gibi bir tedavinin yan ısıra hormonsal tedavilerin de eklenmesi ile başarı oranları artırılabilmektedir.

Deri sorunları

Deri ve iç hastalıkları da saç dökülmesine niçin olabilir. Deri kaynaklı dökülmelerin fazlası deriyi tutan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle meydana çıkar. Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklarda saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir. Bu dökülmelerin tedavisi altta yatan deri hastalığının tedavisi ile mümkündür.

 

 

YORUM YAP