DOLAR 38,2146 % 0.31
EURO 43,7318 % 0.17
STERLIN 51,0576 % 0.08
FRANG 46,7985 % 0.66
ALTIN 4.075,12 % 0,29
BITCOIN 84.553,40 -0.483

SALEP ÜRETİMİ

Yayınlanma Tarihi : Google News
SALEP ÜRETİMİ

SALEP ÜRETİMİ

Dünyanın derhal her yerine yayılan, kayalıktan bataklığa dek değişik zeminlere ve iklim şartlarına adapte olmasıyla çeşitlenen orkidelerin bir türü de salep yetiştiriciliği amacıyla kullanılıyor. Ülkemiz 26 tür ve 165 tür orkidenin ev sahipliğini yaparken, salep yetiştiriciliği amacıyla de en uygun bir alan oluyor. Gösterişli çiçekleri ile tanınmış orkidelerin besin bölümünde kullanımı amacıyla doğru türün seçimi, sabırla yetiştirme ve uzun seneler bekleme gerekiyor. Siz de salep üretimi ile alakalı ayrıntılı bilgiye Tarfin Blog vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

Çiftçilerimize tarımsal alışverişlerinde destek yayınlayan Tarfin ile doğru bilgiye erişmenin konforunu ve güvenini yaşayabilirsiniz. Hem de, Tarfin Mobil uygulamasını derhal telefonunuza indirerek tarımsal girdi fiyatlarını derhal karşılaştırmanız ve size en yakın Tarfin yetki sahibi kişi satış noktası vasıtasıyla siparişinizi oluşturmanız mümkün. Üstelik, Tarfin’de peşin ya da hasat vadeli ödeme olanağı da var. Hemen en yakın yetki sahibi kişi satış noktasını ziyaret ederek bilgi alabilir, Türkiye’deki on binlerce Tarfin çiftçimizden biri de siz olabilirsiniz.

Salep yetiştiriciliği ile alakalı bilmeniz gereken ilk ve en mühim bilgi, salep bitkisinin koruma altında olan endemik bir tür olduğudur. Bu amaçla çalışmalara başlamadan evvelce il-ilçe tarım müdürlüklerinden izin alınması gerekiyor. Hem de salep üretimi amacıyla dağlardaki yabani orkidelerin toplanması kesinlikle yasak ve cezaya tabi. Bunun yanısıra tek yumrulu orkideleri de toplamamak gerekiyor, çünkü bu prosedür nesli tehlike altına soktuğu amacıyla çift yumrulu orkideler üzerinden salep üretimi gerçekleştiriliyor. Eğer aniden çok yumru varsa, bir ana yumru bırakılıp öteki tohumluk olarak alınıyor, böylece tekrar salep yetiştiriciliği yapılabiliyor.

Peki salep yetiştiriciliği nasıl yapılır? Salep tohumluk yumru üzerinden, sonbaharda ekilerek yetiştiriliyor. Çoğunlukla ekim-kasım ayları, salep ekimine uygun. Toplama amacıyla nisan, mayıs tercih ediliyor. Esasında iki tür salepten konuşmak mümkün, ürünlerin hem fiyatını hem de özelliklerini değiştiren türler; dağ salebi ve çayır salebi olarak adlandırılıyor.

Dağ salebi: Dağlık bölgelerde yetişen, büyük yumrular sahip olan salep bitkileri niteliğiyle derhal ayırt ediliyor. Fiyatı ve niteliği daha yüksek olan bu tür, birinci sınıf kabul ediliyor.
Çayır salebi: Çayırlarda yetişen, yumruları daha ufak olan ikinci sınıf saleplerin fiyatları daha düşük oluyor.

Salep Üretimi Nasıl Yapılır?

Salep üretimi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız sizin amacıyla hazırladığımız ipuçlarını inceleyebilirsiniz. Salep üretimi son derece komplike bir prosedür gerektiriyor ve salep orkidesi natural hayat meydanlarından kesinlikle korumaya gereksinim duyuyor. Hem de, salep üretimi, birtakım bölgelerde yasa dışı olarak yapıldığı ve bu tür bitkilerin korunması amacıyla ciddi tehlikeler oluşturduğu amacıyla sürdürülebilirlik yönünden kaygı kaynağı olabiliyor. Bu amaçla, salep üretimi nasıl yapılır ile alakalı bilgi vermek yerine, bu bitkilerin tabiatta korunmasını ve sürdürülebilirlik önlemlerini teşvik etmek daha iyi bir yaklaşım olarak biliniyor. Salep kullanımı ile alakalı mahalli yasalara ve natural hayat alanlarını koruma kurallarına uymak son derece ehemmiyet taşıyor.

Salep Yetiştiriciliği amacıyla Toprak İsteği Nasıldır?

Salep bitkisi Ege Bölgesi’nde 600-700 metreye kadar yüksekliklerde yetişebiliyor. Yüksek rakımlarda ise denemelerden alınan neticelere göre hareket ediliyor. Hemen her tür toprakta yetişebilen salep bitkisi, kültür içerisinde hafif bünyeli, kışın su tutmayan, süzek ve organik tarım ve madde yönünden varlıklı topraklarda daha iyi netice veriyor.

Salep Yetiştiriciliği amacıyla Toprak Hazırlığı Nasıl Olur?

Salep, bitkinin toprak altındaki yumrularından elde edildiği amacıyla iyi bir toprak hazırlığı gerekiyor. Bunun amacıyla haçünkün ayında, toprak prosedüre evvel dekara ortalama 4-5 ton yanmış ahır gübresi verilerek karıştırılıyor. Hem de solucan gübresi de kullanılabiliyor. Eğer solucan gübresi kullanmak isterseniz, dekara 400-500 kilogram gübreleme yapabilirsiniz. Sürümün ardından, topraktaki turist otların ve zararlıların hijyenik hale getirilmesi adına ilaçlama yapabilirsiniz.

YORUM YAP