Eski Mısır’dan şu zamana kadar kadar bir tedavi tekniği olarak sarfedilen sarımsağın antioksidan seviyesi yüksektir ve natural antibiyotik olarak bilinir. Bu bilhassari yardımıyla kanserden bağışıklık sistemine, tansiyondan kolesterole kadar çoğu hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelir. İşte sarımsağın faydaları.
Başta soğuk algınlığı olmak üzere bütün hastalıklara karşı savaşır
Sarımsağın faydaları arasındaki en mühim şeylerden biri bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Düzenli bir şekilde sarımsak tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla savaşır. Hem de iyi bir selenyum kaynağı olan sarımsak, tiroid bezi, metabolizma, cilt ve tırnaklar amacıyla çok faydalıdır.
Yüksek tansiyonu düşürür
Felç ve kalp krizi gibi kardiyovasküler hastalıklar, çok büyük bir riskine sahip olan rahatsızlıklardır. Yüksek tansiyon ise bu hastalıkların ilerlemesine sebep olur. Yapılan araştırmalar, yüksek tansiyonu olan bireylerin derli toplu bir şekilde sarımsak tükettiklerinde kan basıncını düşürdüğünü meydana koymuştur.
Kalp hastalığı tehlikesini azaltabilen kolesterol düzeylerini iyileştirir
Sarımsak bilhassa LDL (kötü) kolesterolü düşürür. Kolesterolü yüksek olan şahıslar sarımsak tükettiklerinde LDL kolesterol aşağı yukarı %10-15 seviyesinda azalır.
Alzheimer ve demans gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur
Serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif hasar yaşlanma sürecini hızlandırır. Sarımsak, bedenin oksidatif zarara karşı koruyucu mekanizmaları içerdiği antioksidanlar ile destekler. Düzenli sarımsak tüketen bireylerin antioksidan enzimleri artar. Hem de yüksek tansiyonu olan şahıslarda oksidatif stresi mühim ölçüde azaltır.
Kolesterol ve kan basıncını düşürmenin yanı sıra antioksidan bilhassar üstündeki entegre etkiler, Alzheimer hastalığı ve bunama gibi süregelen beyin hastalıkları tehlikesini azaltabilir.
Sarımsağın saça faydaları
Sarımsağın faydaları denince derhal akla saça olan faydaları geliyor. Zengin vitamin ve mineral konusuna sahip olan sarımsak saçları güçlendirir, daha parlak ve canlı görünmelerini sağlar. Hem de kan dolaşımını hızlandırarak saç köklerini güçlendirir ve saç dökülmesini azaltır.
Sarımsağın diğer faydaları
Yazımızın başında da söylediğimiz gibi sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. İşte sarımsağın diğer faydaları.
– İçerisinde tespit edilen allisin yardımıyla mantar oluşumunun önüne geçer.
– Bol miktarda antioksidan içerdiği amacıyla cildi gençleştirir ve yaşlanma karşıtı etkilere sahiptir.
– Kansere karşı korur ve kanserle savaşır.
– Tırnakların çok daha sıhhatli olmasını sağlar.
– İçeriğindeki sülfür yardımıyla dolaşım sistemini rahatlatır.
– Tansiyonu düzenleyerek kalp ritminin rahatlamasını sağlar.
– Damar tıkanıklığını engeller.
– Öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürür.
– Vücudu virüslere karşı korur ve iltihaplı hastalıklara iyi gelir.
– Kabızlık gibi sindirim problemleri amacıyla birebirdir.
Soğuk Algınlığı Gibi Hastalıklarda Yardımcıdır
Ekim ve Şubat ayları arasında 146 şahıs üstünde yürütülen 12 haftalık bir çalışmada, sarımsağın soğuk algınlığı üstündeki olumlu etkisi gözlendi. Gündelik olarak sarımsak tüketenler, tüketmeyen plasebo grubuna göre %65 seviyesinda daha az soğuk algınlığına yakalandılar. Aynı vakitte hastalığın semtpomları sarımsak tüketenlerde sadece 1.5 gün sürerken, tüketmeyen takımda 5 gün kadar sürdü [3].
120 şahıs ile oluşturulan bir diğer çalışmada, 60 şahıslik bir gruba günde 2.56 gram sarımsak özü verilerek değişiklikler gözlendi. Sonuçta, sarımsak özünü tüketen grubun soğuk algınlığı ya da grip olarak geçirdiği günler diğer gruba kıyaslandığında, %61 seviyesinda daha az geçirdikleri görüldü [4].
Yüksek Tansiyonu Düşürür
Kalp krizi gibi çoğu hastalığa namacıyla olarak her sene dünyada en çok mesul olan hastalıkların namacıylalerinden biri de ne yazık ki yüksek tansiyondur. Sarımsağın faydalarından biri de yüksek tansiyonu düşürebilmesidir.
24 hafta süresince 300-1500 mg sarımsak tabletleri verdiği hasta gruplarında, Atenolol (yüksek tansiyonu tedavi etmek amacıyla verdiği bir beta-blocker türü ilaç) ilacını kullanan gruba kıyaslanabilir ölçüde tansiyonda düşme gözlendi [5].
Kolesterol Seviyelerini Düzenler
Sarımsak, yüksek kolesterol hastalarında toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol civarını düşürmektedir. Ancak her ne kadar plasebo grubuna göre değişikliklerı belli olsa da, etkisi çok büyük değildir. Dolayısıyla yüksek kolesterolün sarımsakla tedavisi son derece tartışmalı bir konudur [6]. Yani kolesterol üstünde sarımsağın faydaları bulunsa da bu tartışmalı bir konudur.
150 hasta üstünde oluşturulan bir diğer çalışmada hastalara 400 mg sarımsağa eşdeğer sarımsak tozu tableti (1 mg allicin) verilerek plasebo grubuyla değişikliklerı gözlenmiştir. Sarımsak alan hastalarda, toplam kolesterol düzeyi %12 seviyesinda düşerken, LDL (kötü) kolesterol düzeyi %17 seviyesinda düşmüş ve HDL (iyi) kolesterol düzeyi de %16 artmıştır [7].
Alzheimer ve Demansı Önleyen Antioksidanlar İçerir
Oksidatif etkisin, yaşlanma üstünde olan etkisi bilinmektedir. Bu tür etkiler, antioksidan tüketimiyle azaltılabilir [8]. Sarımsak, bu prosese yardımcı olan antioksidanlar içerdeğinden Alzheimer ve Demans gibi hastalıklara da pozitif bir katkıda bulunabilir [9].
Yıllandırılmış sarımsak, taze sarımsağa göre daha yüksek antioksidan profiline sahiptir [10]. Yapılan klinik çalışmalarda senelandırılmış sarımsak kullanımının demansa ve kalp hastalıklarına karşı pozitif katkıları bulunduğu gösterilmiştir [11].
Genel olarak çoğu bilimsel çalışmada sarımsağın faydaları araştırılırken taze sarımsak yerine senelandırılmış sarımsak ya da sarımsak hapları kullanılmaktadır.