
Soğuk Algınlığı (Nezle) Nedir?
Diğer adıyla nezle olan soğuk algınlığı; sinüs ve boğazlar başta olmak üzere burun ve soluk borusunu da etkileyen bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak kabul edilir. Genellikle pandemi sürecinde koronavirüs’ün meydana çıkması bulguları koronayla karıştırılsa da soğuk algınlığı genelde zarar vermeyen bir süreçtir ve bireyi çok olumsuz etkilemez. Hem erişkin hem de çocuklarda sık sık görülen soğuk algınlığı bulguları arasında öksürük, hafif ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma ve beden ağrıları gibi semptomlar görülür. Kendi kendisine geride bıraktığımız bir enfeksiyon olarak soğuk algınlığı daha da şiddetlendiği takdirde sıhhat kuruluşuna başvurulmalıdır.
Nezle olarak da adlandırılan soğuk algınlığı; en süregelen virüsü rinovirüs olan ve burun, boğaz, sinüs ve soluk borusunu etkilemekle beraber basitçe bulaşabilen viral bir üst yolunum yolu enfeksiyonudur. Yaygın bir enfeksiyon olarak görülen soğuk algınlığı çocuklarda daha çok rastlanmakla beraber erişkinlerde de görülür.
Yaygın bulguları arasında burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı, hafif ateş, boğaz ağrısı ve hapşırma olan soğuk algınlığının net bir tedavisi olmamakla beraber yapılan tedavi yöntemleri arasında yer alan soğuk algınlığı ilaçları genelde görülen semptomları iyileştirmeye yöneliktir. Hastalığın şiddetine göre kendi kendisine geçebilen soğuk algınlığı vakaları dışında daha da kuvvetli yaşanan soğuk algınlığı halinde tıbbi bir araya girmek gerekebilir.
Kolayca bulaşabilen bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı genelde havadaki ve yüzeydeki damlacıklar yolu ile şahıstan şahsa bulaşır.
Soğuk Algınlığı (Nezle) Neden Olur?
Viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan soğuk algınlığının en süregelen sebebi rinovirüsler olarak değerlendirilir. Rinovirüsler ise bedene ağız, göz ya da burun yolu ile girer. Bu hal da alttaki yollar vasıtasıyla gerçekleşir:
Hasta olan şahıs öksürdüğünde, hapşırdığında ya da konuştuğunda havadaki damlacıklar yolu ile,
Soğuk algınlığı olan birisi ile kurulan yakın ilişkila,
Bulaşık, havlu, oyuncak ya da telefon gibi üstünde virüs tespit edilen nesnelerin paylaşılmasıyla,
Virüsle ilişki ettikten sonra göz, burun ya da ağza dokunarak.
Soğuk Algınlığı (Nezle) Risk Faktörleri Nelerdir?
Aşağıdaki faktörler bireyin soğuk algınlığına yakalanma tehlikesini artırabilir:
Yaş: Bebekler ve ufak çocuklar, bilhassa çocukların çok bulunduğu ortamlarda süre geçiriyorlarsa, başka insanlara göre daha çok soğuk algınlığına yakalanma riski taşırlar.
Düşük bağışıklık sistemi: Kişinin bağışıklık düzeninizin zayıf olması soğuk algınlığı tehlikesini yükseltir.
Kış mevsimi: Hem çocukların hem de erişkinlerin sonbahar ve kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma olasılıkları daha yüksek olarak değerlendirilir.
Sigara kullanımı: Yoğun sigara kullanımı ya da sigara içilen bir ortamda bulunmak, soğuk algınlığına yakalanma riski oluşturur.
Kalabalık ortamlarda bulunmak: Okul, uçak ya da büro gibi kalabalık ortamlarda bulunmak soğuk algınlığı ihtimalini artırır.
Soğuk Algınlığı (Nezle) Bulguları Nelerdir?
Genellikle soğuk algınlığına namacıyla olan virüse yakalandıktan sonra süregelen olarak öksürük, hafif ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı, hapşırma ve beden ağrıları sayılır.
Nezle olduktan 1-3 gün sonra meydana çıkan soğuk algınlığı bulguları şöyledir:
Burun akıntısı ya da tıkanma
Tekrarlayan hapşırma
Boğazda ağrı ya da kaşıntı
Hafif ateş
Öksürük
Göz sulanması
Vücut kırgınlığı
Ses kısıklığı
Kas ya da beden ağrıları
Titreme ve üşüme
İştah kesilmesi
Nefes almada güçlük
Kulak ağrısı
Genellikle bağışıklık sistemi düşük olan şahıslar soğuk algınlığı bulguları daha yoğun ve kuvvetli yaşanabilir, hem de enfeksiyon zatürreye de çevirebilir. Bu gibi haller yaşanırsa hekime müracaat dilmesini gerekir. Doktor da tespitin sonrasında başlıca soğuk algınlığı ilaçları ve destekleyici tedavi yöntemleri önerebilir.
Soğuk Algınlığına (Nezle) Ne İyi Gelir?
Soğuk algınlığı ve meydana getirdiği semptomlardan kurtulmak amacıyla ilk olarak dinlenmek, sıcak sular başta olmak üzere bol sıvı tüketmek, vitamin destekleri almak, ıhlamur, ekinezya çayı gibi natural bitki çayları içmek, havayı nemlendirmek ve sıhhatli beslenmek önemlidir.
Genel olarak soğuk algınlığına iyi gelen yöntemler şöyledir:
Su çoğunluklu bol sıvı tüketmek
Adaçayı, ekinezya, nane-limon ve yeşil çay gibi sıcak bitki çayları içmek
Tavuk suyu ya da et suyu çorbası soğuk algınlığına birebirdir
Dinlenip, istirahat etmek
Buhar solumak ya da sıcak duş almak
Burna tuzlu su yapmak ve gargara yapmak
Limon, bal ve karabiber karışımı ile öksürüğü hafifletmek
Boğaz pastili alarak boğaz ağrısını yatıştırmak
Sarımsak yemek
Ballı zencefil ya da tarçınlı ballı süt içmek
C vitamini alarak bağışıklığı artırmak
Ilık limonlu su içmek
Soğuk algınlığına iyi gelen sıralanan yöntemler şunları içerir:
Bol sıvı tüketin
Soğuk algınlığının namacıyla olabileceği dehidrasyonu engellemek amacıyla hastalık süresince bilhassa sıcak olmak kaydıyla bol sıvı kullanımı de gereklidir.
Adaçayı, ekinezya, nane-limon ve yeşil çay gibi bitki çayları amacıyla
Ihlamur, ekinezya, zencefil, adaçayı, zerdeçal, limon ve limon çayı, nane çayı, yeşil çay gibi bitki çayları da soğuk algınlığı zamanlarında rahatsızlık veren semptomların iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Dinlenin ve uyku düzenine ilgi edin
Soğuk algınlığının namacıyla bulunduğu bağışıklık düşüklüğü ve yorgunluğu giderken hastalık süresince dinlenmek ve uyumak son derece önemlidir.
Tavuk suyu ya da et suyu çorbası amacıyla
Tavuk suyu ve et suyunun amacıyladeki vitamin ve mineraller zararlı maddelerin bedentan atılmasını basitleştirir ve soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirir.