Taç Mahal ve Mimar Sinan’ın Öğrencisi
Bir söylentiye göre bu inşayı Mimar Sinan’ın iki öğrencisi yapmış idir ama bunun ile ilgili net bir bilgi bulunmuyor. Şah Cihan girdiği yastan çıktığında ilk işinden bir adetsi eşine duyduğu aşkı ve Mümtaz Mahal’ın asilliğini yansıtan bir türbe inşa etmek olur.
Dünyayı ilgilendiren çok büyükte bir yarış düzenler. Dört bir yandan mimarlar tasarımlarını gönderirler. Yarışmayı Mimar Sinan’ın öğrencisi olan İsa Efendi adında biri kazanır. İnşanın en kritik konumunu oluşturması amacıyla İstanbul’dan gene Mimar Sinan’ın öğrencilerinden İsmail Efendi adında biri gelir. Yazıları yazmak amacıyla de İstanbullu olan Hattat Setter Efendi getirilir. Bu da Türk mimari efsanesi olarak bireylerin dilindedir.
Taç Mahal’in İnşası
Bu güzel yapının göz alıcılığını az çok biliyorsunuz. Mutlaka Taç Mahal’in inşası ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsunuzdur.
İnşanın baş mimarisini yapan bireyin Ustad- Ahmad Lahauri bulunduğu biliniyor. Eserin tamamlanma adımında İran ve Orta Asyadan getirilmiş ressamlar, kakmacılar, hattatlar ve daha çoğu sanat alanıyla uğraşan şahıs vardır.
Bu eserin inşasında kırmızı kum taşı kullanılıyor. Değerli taşlar ve bir başka enerji taşlarıyla da süsleniyor. Yanı sıra bir karmaşa olarak ele alındığında akis havuzları ve peyzaj yapılarıyla İran’ın irem bahçelerinden ilham aldıkları net olarak görülüyor. Yirmi bin adet işçinin tam 22 yılda tamamladığı iddia ediliyor.
Binanın bir başka özelliği Yamuna Nehri kıyısında balçıklı bir bölgeye kurulmuş olmasıdır. Sebebi de Şah Cihan’ın odasından eşini izleyebilmek istiyor olmasıdır. Zemindeki bu batma ve kaymanın önüne geçebilmek amacıyla evvelce dev bir kuyu eşiliyor, içi kayalarla örtülüyor ve binanın üstüne çıkılıyor idi
Dikkatli inceleseniz kulelerin dik olmadığını, dışa doğru biraz yattığını görürsünüz. Deprem bulunduğunda dik kuleler binaya değebilir ve bundan ötürü mimarlar bu tür bir çözüm üretmiştir. Beyaz mermerden yararlanarak oluşturulan bina, sedefe, firuze yakut, safir, pırlanta, zümrüt, akik, ve incilerle taçlandırılarak tamamlanıyor.
Taç Mahal Hakkında Pratik Bilgiler
“High Value Ticket” ve “General Value Ticket” diye iki adet bilet tarifesi bulunuyor. Turistler fiyatı başkaine göre daha pahalı olan ancak daha az sıra beklemenizi sağlayacak High Value’dan alıyor. Her ne kadar acımasız gibi gözükse de az kuyruk bekleyeceğiniz amacıyla sizin faydanızadır.
Girişte orada yerli olan insanlar ve Turistler ayrı kuyruklara giriyor. Yanlış kuyruğa girmeyin. Kendinizi bir anda çok turist hissedebilirsiniz. Bundan ötürü Turist kuyruğuna girmeyi ihmal etmeyin.
İçeri ilk girdiğinizde Tac Mahal’in karşısından resim çekmeye çalışan insanlar görürsünüz. Herkes buraya toplanıyor ancak bahçede yansıma havuzunun orta evresinde daha sakin ve güzel bir alan var. Burada güzelce sıra bekleyip dostlarınızla ya da ailenizle güzel resimler çektirebilirsiniz.
Çevrede resim çekip, sırt çantasındaki printerla da basan adamlar görürsünüz. Eğer çektiğiniz resimlerde insanların kolu bacağı olsun istemiyorsanız adama kendi makinanızla çektirip, gene de ücret verin zira onlar gibi insanlara söz yaşamış bir kimse daha yoktur.
Çok kalabalık bulunduğu amacıyla orada ki yerliler size resim çektirmeniz ile ilgili bilmediğiniz dilde konuşabilir. Nezaketle davranıp kendi bildiğinizi okuyun.
İçeriye geldiğinizde resim ya da video çekebilirsiniz ancak Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in sandukalarının bulunduğu kubbeli bölgede fotoğraf çekmek yasak. Gitmeden evvelce bilmeniz gereken şeyler arasında bulunuyor.
Mutlaka gün doğumunda gelin. Çünkü yapıyla resim çekmek amacıyla en iyi ışık bu sürete oluyor ilaveten erken saatlerde kalabalık bir yer durumuna geliyor. Eğer gün doğumunda gelemediyseniz, ikinci tercihiniz gün batımı olsun.
Taç Mahal Ziyaret Saatleri
Taç mahal ile ilgili öğrendiğiniz bilgilerden sonra şimdide giriş çıkış saatlerini öğrenelim.
Tac Mahal Cuma günleri haricinde her gün, gün doğumundan gün batımına gezmeye açık. Turistlerin içeride süre geçirme konusu ile ilgili rastgele bir bildiri yoktur.