
Tacikistan
Yüksek göller, kuvvetli buzullar, süratli süratli nehirler, güzellik gölleri, eşi benzeri olmayan flora ve seyrek hayvanlar yönünden tekrarlanamayan bir ülkedir. Dağlık, taban görünümsı, Tacikistan’ın tabiatsının özgünlüğünü ve bilhassarini, iklim bölgelerinin detaylılığı ile hayat amacıyla çağrılan formlarının varlıklıliklerini belirler. Cumhuriyette Vakhsh vadisinin sıcaklığından bir buçuk saat süresince uçmak ve Pamirlerin sayısız karlarının kutup soğuğuna ulaşmak mümkündür. Mevcut 13 devlet tabiat rezervleri ve mübarek “Zorkul”, “Romit”, “Mozkul”, “Dashti Jum”, tarihi ve natural park “Shirket” ve Tacik Milli Parkı esasında benzersiz ekoloji, görünüm ve natural anıtlar orijinal biçimi korunur.
Ülkedeki uluslararası turizm amacıyla öncelik modları şu şekilde kabul edilir:
tırmanma, dağ sporları ve ekoturizm;
rafting, yamaç paraşütü, kayak, kayak dağcılık;
uluslararası avcılık;
tarihi, kültürel ve etnografik turizm;
kaplıca tedavisi ve dinlenme.
Tacikistan, tatlı su kaynakları rezervleri bakımından en varlıklı ülkedir. Orta Asya bölgesindeki su kaynaklarının nerdeyse yarısı, ülkenin dağlık nehirleri, gölleri ve buzullarında oluşur. Tacikistan hidroelektrik mühendisliği rezervleri amacıyla dünyada sekizinci sırada yer alıyor. Gorno-Badakhshan Özerk Bölge, bilhassa çok değişik kökenleri olan göller bakımından çok varlıklıdir. Bunların en büyüğü, bir depremin natural bir baraj oluşturduğu 1911 senesinde kurulan Karakul, Zorkul, Rangkul, Shorkul, Bulunkul ve Sarez Gölü’nün gölleridir. Genel olarak, 3200 ila 5000 metre arasındaki yüksekliklerde Pamir bölgesinde 1450 göl ve 220 sürücü ya da Tacikistan’daki toplam göl kısmının% 83’ü vardır.Pamirs’in en büyük gölü olan eşi benzeri olmayan bir tuz Karakul Gölü, deniz seviyesinden 3914 metre yükseklikte. Gölün maksimum derinliği 236 metredir. Gölün buzul çağı ve gölün dibinde meydana çıktığı ve kilometrelerce kıyılarının birçoğunun permafrost ile kaplandığı düşünülmektedir.
Tacikistan’da, spa turizminin geliştiği aşağı yukarı 200 maden ve termal su kaynağı vardır. Bunların en ünlüsü deva “Khoja Obi Garm,” deva “Bahoriston”, sanatoryum “Shaambary”, “Obi Garm,” “Zumrad”, “Havatag”, “Yavroz”, “Kaltuch”, “Garm-Chashma”. Sanatoryumların “Garm-chashma”, “Bashor” ve “Shahdara” gazlı sıcak mineral kaynaklarında traverten kireç sinter yatakları oluşur. Khorog’a 35 km uzaklıkta tespit edilen ilkbahar Garm-chashma’da bilhassa güzeller.
Pamir’teki el yapımı eşi benzeri olmayan tabiat anıtı, Khorog şehri yakınlarındaki deniz seviyesinden 2320 m yükseklikte tespit edilen Pamir Botanik Bahçesi’dir. Bu bahçe çorak yamaçların arka planında, bütün kıtalardan 20.000’den çok bitki toplayan gerçek yeşil mucizedir. Bunların arasında, Amur mantar ağacı, mantar, kara Avusturya çamı ve saf tonları ve eşi benzeri olmayan lezzeti olan eşi benzeri olmayan bir gül koleksiyonu gibi seyrek ve sıra dışı bitki örnekleri vardır.
Pamirs’teki insan yapımı eşi benzeri olmayan tabiat anıtı, Khorog şehri yakınlarındaki deniz seviyesinden 2320 m yükseklikte tespit edilen Pamir Botanik Bahçesi’dir. Çorak yamaçların bir arka planına karşı, bu bahçe bütün kıtalardan 20.000’den çok bitkinin toplandığı gerçek bir yeşil mucizedir. Amur kadife, mantar ağacı, kara Avusturyalı çam ve en saf renklere ve eşi benzeri olmayan kokuya sahip eşi benzeri olmayan bir gül koleksiyonu gibi seyrek ve sıra dışı bitki örnekleri şunlar arasındadır. Fan Dağları, Kshtutdari’den Fandaria’ya Zerafshan ve Hissar arasında yer alan Turistler ve dağcılar arasında bilhassa popülerdir.
Bugün, Fan Dağları, ülkenin bütün yüksek dağları arasında Turistler amacıyla en erişilebilir olanlardır. Bu dağlarda, ayna mavi-yeşil su – Tacikistan’ın kuzeyinde tespit edilen Fan Dağlarının en büyük gölü olan Iskanderkul Gölü yer almaktadır. 2200 metre yükseklikte süregelen olarak yayılmaktadır. Burada, Turistler göl yüzeyinden artan yıldızları parıltı ve sis izleyebilir. Gölün kıyısında, Duşanbe’ye 160 km uzaklıkta, bir Turist üssü “Iskanderkul” yer almaktadır. Bu yol, Fandarya, Yagnob ve Iskander darya’nın muazzam vadileri süresince arabadaki Turistler doğrulusunda geçiyor. etrafındaki dağlar mavimsi, kırmızı ve mor tonların hakim bulunduğu amacıyla çok renkli görünüyor. İskandar darya boğazları kimi zaman renkli kayaların vadileri olarak adlandırılır ve yel kuvvetleri onları hayali duvarlara ve kalelere dönüştürür.
Tacikistan’ın güneyinde gezginler çok enteresan bekliyor. Orta Asya’nın en eski şehirlerinden biri olan Kulyab, 2006 senesinde 2700 senesini kutladı; ülke amacıyla bir dönüm noktası oldu. Baljuvan bölgesine yakın orman kalınlıklarında, Tacik arkeologlar Orta Asya’da tespit edilen en eski taş aletlerini meydana çıkardılar – yaşları 850 bin yıldır. Eşsiz bir tarihi ve mimari anıt, Sufi öğretilerini onurlandıran çoğu takipçinin dini bir hac gerçekleştirdiği Kulyab’daki ХIV asır Mir Said Ali Hamadoni’nin ünlü filozof ve dini figürü bir türbedir. Dahası, bu bölümde çoğu insan amacıyla vahiy olacak Shakiki Balkhi (IX asır), Schoh Nematulloi Wali (XIV asır), Sulton Uvayci Karani (VII asır) türbeleri vardır.