Tarçın baharatı
Ağacın dış kabuklarının soyulup kurutulması ile elde edilir. Yemeklerde, tatlılarda ve bitki çaylarında sarfedilen tarçın en çok Çin ve Endonezya’da yetişiyor.
Tarçın Nasıl Yetişir?
Tarçın hoş kokulu ve son derece faydalı bir bitkidir. Tarçın ağacı 3 yaşına geldiği vakit bedeni yerden 50 cm kadar yukarıda kesilir. Bu şekilde kökünden de uzun şıvgınlar çıkar. Hem de bunun sonrasında aşağı yukarı 3 cm uzunluğunda şıvgınların kabukları soyularak kurutulur. Tarçın ağacının çiçekleri beyaz ve yeşil renklerdedir. Tarçın meyveleri ise kaba tarafları doğrulusunda sarılmaya başlar.
Tarçın ağacı yaprakları taze olduğunda kırmızı olgunlaştıktan sonra da kahverengi olur. Tarçın genelde tropikal iklimlerde yetişir. Nemli ve ıslak topraklarda yetişen tarçın ağaçları hoş bir kokuya sahiptir. Ağacın meyvesinden elde edilen bu tarçınlar baharat, çeşni ve koku vermesi amacıyla kullanılır. Hem de parfüm endüstrisinde de tarçın basitlıkla kullanılabilir.
Tarçın Nerede Yetişir?
Hoş kokulu ve aRomatik bir bitki olan tarçın bilhassa tropik ülkelerde yetişir. Günümüzde tarçının en çok yetiştiği ülkeler Endonezya, Malezya, Madagaskar ve Brezilya olarak bilinir. Bunun yanı sıra bir kültür bitkisi olan tarçın fazlalıkla Jamaika’da da yetişmektedir. Tropik alanları seven tarçın Türkiye’de botanik bahçelerde üretilir. Seylan tarçını ise genel olarak Sri Lanka, Seyşeller ve Madagaskar’da yetişmektedir.
Tarçın Türkiye’de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Hoş kokusu ve aRoması ile mühim bir kültür bitkisi olan tarçın dünya çapında pek çok ülkede yetişmektedir. Genellikle yağmurlu ve soğuk rüzgarların estiği tropik ormanlarda yetişebilen tarçının üretimi son derece itinalı bir şekilde yapılmaktadır. Türkiye çapında tarçının bilhassa üretildiği bir bölge yoktur. Tarçın Türkiye’de botanik bahçelerde yetiştirilir. Hem de Türkiye çapında pek çok değişik botanik bahçelerde tarçın üretimi de basit bir şekilde yapılır.
Tarçın En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Tarçın genel olarak tropik ormanlarda yetişir. Buna göre iklim koşulları ve toprak yapısı da çok mühimdir. Dünya çapında Endonezya, Malezya, Madagaskar ve Jamaika’da tarçın yoğunlukla yetiştirilir. En çok tarçın Madagaskar’da yetişmektedir. Bunun yanı sıra en iyi tarçının da Brezilya’da yetiştiği bilinmektedir. Tarçın Türkiye’de ise botanik bahçelerde itinalı ve dikkatli bir şekilde yetiştirilir.
Tarçın genelde mutfakta kullanılsa da hoş ve keskin kokusu nedeniyle aRomaterapide ve tütsü gibi ortamın havasını değiştirecek mamüller amacıyla de tercih edilebiliyor.
Mutfakta Tarçın Kullanımı
Mutfakta sarfedilen tarçının iki değişik formu ve iki değişik kullanım kısmı bulunuyor. Tatlılarda kullanmak amacıyla genelde toz formundaki tarçınlar tercih ediliyor. Salep ve kahve gibi içeceklere değişik bir lezzet katmak amacıyla de toz tarçın ön plana çıkıyor. Et gibi tuzlu yiyecekler hazırlarken de başka baharatlarla beraber öğütülmüş durumu kullanılıyor. Süt ve meyve suyu gibi içeceklerde ise genelde çubuk tarçın tercih ediliyor.
Ortam Kokusu Olarak Tarçın Kullanımı
Tarçın keskin ve sıcak kokusuyla ortamın havasını değiştirmek amacıyla en uygun kokular arasında yer alıyor. Tarçın kabuklarından buhar distilasyonu ile elde edilen uçucu bir yağ çeşidi olan tarçın yağı, buhurdanlık ya da difüzör amacıyladeki suya birkaç damla damlatılarak kullanılabiliyor.
Kişisel Bakım Olarak Tarçın Kullanımı
Tarçın yağı içeriğindeki vitaminler ve mineraller yardımıyla cilt bakımında da kullanılıyor. Fakat uçucu yapıdaki tarçın yağının sabit yağlarla seyreltilerek uygulanması gerekiyor.