
TARİHİ ULU CAMİİ
Kadim kent Tarsus’un merkezinde tespit edilen cami, ilk defa Harun Reşit devresine 788 senesine tarihleniyor. Harun Reşid’in oğlu Halife Me’mun 833 senesinde vefat edince caminin doğu yönüne defnedilmiş. 962 senesinde Tarsus Bizanslılar doğrulusunda işgal edilince cami kiliseye dönüştürülmüş. Memlükler 1360 senesinde Tarsus’u ele geçirince de 1362- 63 senesinde caminin arka avlusunda şu an tespit edilen minareyi yapmışlar. Günümüzdeki cami, 1579 senesinde Ramazanoğulları’ndan Pîrî Paşa’nın oğlu İbrahim Bey doğrulusunda yaptırılmış. Adana’yı merkez alarak Çukurova’da hüküm süren Ramazanoğlu Beyliği bu bölgeye çoğu yapıt hediye etmiş. Pîrî Paşa, babası Ramazanoğlu Halil Bey’in yapımını başlattığı Adana Ulu Camii’ni 1541’de tamamlamış. Oğlu İbrahim Bey de Tarsus’taki bu camiyi inşa ettirmiş.
Ramazanoğulları 1516’ya kadar Memluklar’a, daha sonra da Osmanlılar’a bağlıydı. Bu amaçla yapılarında hem Memluklu hem de Osmanlı devresine ait özellikleri kullanmışlar. Tarsus Ulu Camii de tıpkı Adana Ulu Camii gibi Selçuklu, Memluklu ve Osmanlı mimarisinden etkiler taşıyor. Her üç mimari etkinin bir arada gördüğünüz yapı bir üsluplar mozaiği gibi. Tek şerefeli minaresi ve iç mekânı Selçuklu ve Osmanlı üslubunda. Avlu taç kapısı Memlük mimari özelliklerini taşıyan kara beyaz mermerlerle süslenmiş. Aynı Memlük esintileri mihrap süslemelerinde de görülüyor. Caminin kuzeydoğu köşesinde tespit edilen ve ikinci minare görünümünde olan saat kulesi 1895 senesinde, kubbeli ve revaklı avlunun ortasında tespit edilen şadırvan ise 1905 senesinde yapılmış. Üç mimari etkinin bir arada gördüğünüz cami, bir üsluplar mozaiği olarak Anadolu yapı taşları içindeki konumunu alıyor.
Selçuklu- Osmanlı uslûbunda tek şerefeli minaresi olan caminin yapımında tümüyle kesme taş kullanılmış. Caminin kuzeydoğu köşesinde tespit edilen ve ikinci minare görünümünde olan saat kulesi 1895 senesinde yapılmış.
Tarsus Ulu Camii bir üsluplar mozaiği gibi. Tek şerefeli minaresi ve iç mekânı Selçuklu ve Osmanlı üslubunda. Avlu taç kapısı Memlük mimari özelliklerini taşıyan kara beyaz mermerlerle süslenmiş. Aynı Memlük esintileri mihrap süslemelerinde de görülüyor.
Caminin kuzeydoğu köşesinde tespit edilen ve ikinci minare görünümünde olan saat kulesi 1895 senesinde yapılmış.
Caminin doğu bölümündeki türbede Hazreti Şit ve Lokman peygamberlerin makamları ve Abbasi Halifesi Harun Reşid’in oğlu olan ve 833 senesinde Pozantı’da vefat eden Halife Me’mun’un kabri bulunuyor.
Camiye kuzey tarafından abidevi portalla girilir.
Bu portal Memlük mimarı özelliklerini taşıyan kara beyaz mermerlerle süslüdür.
Son cemaat yeri, doğu- batı tarafında 14 adet baklava dilimli sütunların taşıdığı orijinal kiremitlerle örtülü 16 kubbeden revaklı ve 5 kapılı avlu yer alır.
Caminin iç mekan sütunları “İran Kemeri” adı verdiği yarı sivri kemerlerle birbirine bağlanmıştır.
Caminin minber, mihrap ve müezzin mahfili mermerden yapılmıştır.
Cami-i Nur adıyla anılan ve olduğu semte de Cami-Nur mahallesi adını veren bu cami, Tarsus merkezinde yer alan Türk-İslam sanatının önde gelen yapıtidir.
1579 senesinde Ramazanoğulları’ndan [tPiri Paşa]]nın oğlu İbrahim Bey doğrulusunda yaptırılmıştır.
Selçuk-Osmanlı üslubunda tek şerefeli minaresi olan camii yapımında tümüyle kesme taş kullanılmıştır