DOLAR 34,6403 % 0
EURO 36,6519 % 0.1
STERLIN 43,9524 % 0.05
FRANG 39,1903 % -0.23
ALTIN 2.944,63 % 0,27
BITCOIN 95.452,01 2.191

TAŞ KÖMÜRÜ

Yayınlanma Tarihi : Google News
TAŞ KÖMÜRÜ

TAŞ KÖMÜR NEREDE ÇIKARILIR?

En çok rastlanan kömür çeşidi ise linyittir. Türkiye linyit bakımından toplam 15 milyar ton linyit rezervine sahiptir. Ancak bu rezervin %68’inin ısıl sayısal sayısal değeri az olduğundan, imal edilen linyitler genelde termik santrallerde kullanılır.

Çeşitli derinliklerdeki taşkömürü yatakları ile Karadeniz Ereğli havzası Türkiye’nin en mühim taş kömürü havzasıdır. Taşkömürü rezervi ise toplam 0,5 milyar tondur. Hem de her ne kadar kalori sayısal sayısal değeri düşük olsa da, elektrik enerjisi bölümünde Türkiye’nin en büyük linyit rezervi Afşin-Elbistan bölgesinde bulunmaktadır.

TAŞ KÖMÜR NERELERDE KULLANILIR?

Kömür elektrik üretiminde, demir-çelik ve çimento imala­tında, saniyesel proseslerde buhar üretmek ve ısınma ama­cı ile kullanılır.

Taş kömürü: Demir-çelik ve kimya endüstrisinin enerji kaynağıdır. Isıtılarak kok kömürü şeklinde kullanılır.

Linyit: Koyu kahverengi ve basitçe kırılabilen bir kömür­dür. Isınmada, katran, akaryakıt, yağ, parafin, stearin ve asfalt elde edilirken kullanılır. Hem de kok üretiminde ve elektrik ener­jisi üretim santrallerinde kullanılır.

Kok kömürü: Dökümhanelerdeki yüksek dereceli fırın­larda demir cevherinin eritilmesinde ve demirli alaşımlarda (kurşun ve çinko gibi), metal sanayii işlemlerinde ve kireç ile magnezyum oksit üretiminde kullanılır. Hem de evlerin ısıtılma­sında ve sanayide kazan yakıtı olarak kullanılır.

TAŞ KÖMÜR MADEN MİDİR?

Kömür, katmanlı tortul çökellerin arasında tespit edilen katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından varlıklı kayaçtır. taşkömürü torkugillerden oluşur. Kömür çoklıkla başka elementlerin parametre miktarlarda bulunmasıyla oluşur. Asıl bileşeni karbondur; bunun yanısıra parametre miktarda hidrojen, kükürt, oksijen ve azot içerir. Isı amacıyla yakılan bir fosil yakıt olan kömür dünyanın birincil enerjisinin aşağı yukarı dörtte birini ve elektriğinin beşte ikisini sağlar. Bazı demir ve çelik üretimi yapan işletmeler ve başka saniyesel faaliyetler kömürü yakar. Kömürün ekstraksiyonu ve tüketimi fazlası erken ölüme ve çok çok hastalığa namacıyla olur. Kömür’den her sene binlerce şahıs erken ölüyor.

Dünyanın fazlası bölgesinde tespit edilen kömüre, yerin yüzeye yakın bölümlerinde ya da detaylı derinliklerde rastlanır. Kömür çok miktarda organik kökenli maddenin kısmi ayrışması ve kimyasal dönüşüme uğraması neticesinde meydana gelen fazlası madde içerir. Bu oluşum sürecine kömürleşme denir.

Taş Kömürü Nedir?

Taş kömürü; katmanlı tortul çökellerin arasında yer alan, karbonca varlıklı katı bir malzemeden oluşmaktadır. Asıl bileşeni karbon olan taş kömürü, işlemiş vakitlerde yaşam sürdüren bitkilerin zaman amacıylade fosile dönüşmesiyle meydana gelen bir kaya türüdür. Bataklıların etrafında tespit edilen bitkiler ya da ağaçlar yaşamsal fonksiyonlarının sona ermesiyle beraber dibe çökmeye başlar. Bu dibe çökme prosedürü milyonlarca sene sürecek dönüşümün bir ön hazırlığıdır. Bitkiler parçalara ayrılır ve kopar. Nemin etkisiyle kopan parça bir jel formuna kavuşur. Jel daha sonra kimyasal reaksiyonun etkisiyle sertleşmeye başlayarak kaya durumuna alır. Uygun sıcaklık koşulları, bu değişimin öznesidir.

Taş Kömürü Nerelerde Kullanılır?

Taş kömürünün nerelerde ve ne namacıylale kullanıldığı son derece merak edilen konulardan biridir. Taş kömürü kullanım yönünden geniş bir alternatife sahiptir. Milyonlarca senelik oluşumuyla taş kömürü hem ucuz hem de asli bir enerji kaynağıdır. Piyasada yer alan ürünlerin fazlasında bileşen olarak kömür bulunmaktadır. Sabun, boyalar, temizlik malzemeleri, plastik ve naylonlar kömürden oluşmaktadır. İlaç endüstrisi, alüminyum ve kâğıt endüstrisinde de taş kömüründen faydalanılmaktadır. Uygun fiyatlı olması yönüyle bilhassa ev ısıtmalarında taş kömürü tercih edilmektedir. Demir-çelik ve kimya endüstrisinin vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır.

 

YORUM YAP