
TAŞKUYU MAĞARASI
Taşkuyu Mağarası ‘nın sınırlarında olduğu Mersin ili eski adı ile İçel, Türkiye’nin güneyinde, Antalya ve Adana arasında Akdeniz kıyısında. Limanı bakımından ekonomik değere sahip olan Mersin, turizm yönünden da Türkiye’nin en önemli kentleri arasında yer alıyor. Mersin ili kumsalları, koyları, körfezleri ile göz alıcı bir turizm cenneti. Bunun yanısıra detaylı dinlerin özel saydığı bir yer olduğundan ötürü sıkça ziyaret edilen bir kültür kenti.
Mersin ili, limanı ve olduğu coğrafi koordinat sebebiyle ilçeye önemli bir ekonomik kaynak sağlıyor. Mersin ilinin toplamda 13 ilçesi var. Şehrin nüfusu aşağı yukarı olarak 1.840.425 şahıstan oluşuyor.
Çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Mersin tarih, kültür ve natural güzellikleri bakımından önemli kentlerimiz arasında yer alıyor. Aynı vakitte Mersin’in bir tarım kenti olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Çok yönlü bir kent burası.
Mersin’e ulaşım ülkenin dört bir yanısıran mümkün. Uçak ile Mersin’e ulaşım, Adana Şakirpaşa Havalimanı üzerinden sağlanıyor. Üstelik havalimanı kente yalnızca 90 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Mersin Tarihi
Mersin’in tarihi MÖ 7000’li senelere dayanıyor. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Yörede Hititlerin, Asurluların, Makedonyalıların, Romalıların, Perslerin ve Bizanslıların hüküm sürdüğü biliniyor. İçel olarak tanınan kentin ismi 2002 yılında, resmi gazetede yayımlanan yasa ile Mersin olarak değiştiriliyor.
Mersin’e gelirseniz tadına doyum olmaz lezzetlerini de deneyebilirsiniz. Şehrin çoğu tanınmış lezzeti mevcut. Mersin’in ağzınıza layık kerebiç, tantuni, Mersin sıkması, Tarsus kebabı, Silifke yoğurdu gibi ünlü ürünleri var.
Mersin ilinde keşfedilmeyi bekleyen yerler arasında Kız Kalesi, Kleopatra Kapısı, Adam Kayalar, Tarsus Taşkuyu Damlataş mağarası, Yerköprü şelalesi, Mersin Marina, Kırk Kaşık bedesteni, Mersin Müzesi, Mersin Atatürk Evi Müzesi, eşi benzeri olmayan güzellikte plajlar, koylar var. Gerek natural güzellikleri gerekse kültürel mirası bakımında önemli bir kent burası.
Mersin ili ayrıcalıklı olarak bir yarımadaya sahip. Mersin’in Silifke ilçesinin 31 kilometre güneybatısı kısmındaki dağların ardında, Tisan yarımadası yer alıyor. Akdeniz’in saklı cenneti olarak anılan Tisan yarımadası, Bodrum’u andıran beyaz evleriyle görenleri ünlü. Bu evlerin büyüleyici bir güzelliği var.
Biz de bu yazımızda, Mersin ilinin en nadide yerlerinden olan Taşkuyu mağarasından söz etmek istiyoruz. Burası Mersin’in Tarsus eyaletinde yer alan bir damlataş mağarası. Oldukça merak edilen bir Turistik cazibe merkezi. Gelin hep birlikte, Taşkuyu mağarası nerede, Taşkuyu mağarasına nasıl gidilir, Taşkuyu Mağarası’nda neler yapılır, bir bakalım.
Mersin Taşkuyu Mağarası
Taşkuyu Mağarası, damlataş mağaraları arasında yer alıyor. Bu mağaraların en eşi benzeri olmayan örneklerinden biri. Mağara içerisindeki damla taşlarından ötürü halk arasında mağara incisi olarak adlandırılıyor. Taşkuyu Mağarası, kireç taşlarının erimesi neticesinde ortaya gelmiş bir oluşum. Mağara içerisinde tespit edilen sarkıt, dikit, sütun ve damla taşları, kireçli suların erimesi neticesinde ortaya geliyor.
Taşkuyu Mağarası denizden 214 metre yükseklikte. Mağara aşağı yukarı olarak 470 metre uzunluğunda. Yüzeye çok yakın olduğundan sıcaklık 19.5 ile – 24 derece, nispi nem seviyesi %77 – %89 arasında farklılık gösteriyor.
Taşkuyu Mağarası’na kapıdan içeri girip 15 metre ilerlediğinizde 8 metre derinliğinde 6 metre genelinde dairesel bir çukur sizi karşılıyor. Mağarada çukurdan aşağıya indiğinizde ise 300 metrekarelik sarkıt, dikit ve travertenlerle süslü bir galeri karşınıza çıkıyor.
Taşkuyu Mağarası, birbirine bağlı galerilerden oluşuyor. Galerinin yüksekliği birtakım yerlerde 10 metreye kadar çıkıyor. Mağarada galerilerin içerisinde sarkıt, dikit, duvar, perde, sütun, damla taşları ve havuzlar yer alıyor.
Taşkuyu mağarasının duvarlarında perde ve duvar damlataşları, tabanda ise örtü damlataşları ile havuzlar var. Mağara havuzlarında, havuza damlayan suyun karbondioksit kaybederek kalsiti çökeltmesi neticesi mağara incileri oluşuyor. Mağara incileri Türkiye’de çok seyrek rastlanan oluşumlar.
Taşkuyu Mağarası Nerede?
Taşkuyu Mağarası, Akdeniz bölgesinde tespit edilen Mersin ilinin sınırları içerisinde. Tarsus ilçe merkezine mesafesi 13 kilometre. Mersin’e mesafesi ise 30 kilometre kadar. Taşkuyu Mağarası’na ulaşmak amacıyla ilk olarak Tarsus ilçe merkezine gitmek gerekiyor. Mağara Mersin’in Tarsus ilçesinin bir köyü olan Taşkuyu adlı köyünde.
Taşkuyu mağarasına, İzmir – Bursa – İstanbul – Ankara güzergahından gelecekseniz ilk olarak Mersin’e gelmeniz gerekli. Mersin – Tarsus üzerinden Eshab – ı Kehf Mağarası tabelasını takip ederek Taşkuyu mağarasına ulaşabiliyorsunuz.
Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden geliyorsanız Adana güzergahını kullanabilirsiniz. Adana – Tarsus otoyolundan Eshab – ı Kehf tabelasını takip ederek Taşkuyu mağarasına ulaşılıyor.
Taşkuyu Mağarası’na yakın çevrelerde gezilip keşfedilmeyi bekleyen sonsuz yer var. Bu güzide yerler neresi kısaca adlarını sizlerle paylaşalım.