TERE
Sandviç ve salatalarda tercih edilen tere fideleri genelde beyaz hardaldan elde edilir. Bununla beraber toprak üzerinde kalan kısımları da ilaç yapımında kullanılır.
Biberimsi olmasıyla beraber keskin bir tada sahip olan tere, ilaveten çok besleyici bir bitki olarak kabul edilir. Tarihsel geçmişine bakıldığında öksürük ve ishal tedavisinde sarfedilen terenin bağışıklık güçlendirici tesiri de bulunur.
Tere Otu Faydaları Nelerdir? Tere Nelere İyi Gelir?
Sahip bulunduğu yüksek demir içeriği yardımıyla kansızlığa karşı yararlı bir bitki olan, astım, bronşit, öksürük, C vitamini eksikliği, kabızlık ve zayıf bağışıklık sistemini arttırma gibi yararları olan terenin faydaları şunlardır:
1. Tere kürü akciğerlerin temizlenmesine yardım eder
Kaynar suda 15 adet tere ek edilerek hazırlanan tere kürü sigara içenlere önerilmekle beraber akciğerleri temizlemesiyle öne çıkar. Hem de kanseri engelleme konusu ile ilgili yardımcı olarak vücuttaki sıhhatli hücre miktarını da artırır.
2. Kemik sağlığını geliştirir
Bahçe teresi, kemik oluşumu, parçalanması ve emilimi konusu ile ilgili destek gerçekleştiren K vitamini tarafından varlıklı bir gıdadir. Bu sayede tere, kemik sağlığını artırır ve kemiklerin gereksinim duyduğu K vitaminini sağlar.
3. Tere bağışıklık sistemini güçlendirir
C vitamini tarafından varlıklı bir kaynağa sahip olan tere, bağışıklık sistemini güçlendirme konusu ile ilgili destek rolü üstlenir. Bunun en mühim nedeni, C vitamininin oksidatif strese karşı koruma sağlamak amacıyla antioksidan vazifiyeti görmesi ve vücuttaki iltihaplanma civarını düşürmesidir. İyi bir C vitamini kuvveti olan tere, enfeksiyon ve hastalık riskinizi azaltmada yardımcıdır.
4. Kilo vermeyi kolaylaştırır
1 fincan (50 gram) çiğ tere, sadece 16 kalorilik bir gıda değeriyle kilo verme sürecinde dostunuz olabilir. Tok tutma hissi veren, düşük gıda değerine sahip olan ve metabolizmayı hızlandıran tere kilo vermek isteyenlere yardımcı olabilir.
5. Toksinlere karşı koruyucudur
Tere, ağır metaller gibi zehirli bileşiklere karşı bedeni koruma özelliğine sahiptir.
6. Tere C vitamini tarafından varlıklıdir
Tere, bünyesindeki C vitamini özelliği yardımıyla bedeni hastalıklardan koruyabilir.
7. Kalp sağlığını geliştirebilir
Tere tohumları, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin dengeli oranları nedeniyle kalp sağlığını koruma konusu ile ilgili yardımcıdır.
8. Diyabet tedavisinde etkilidir
Tere, kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olarak diyabet tedavisinde etkili olur. Yapılan çalışmalarda ilaveten terenin toplam kolesterol, trigliserid ve kötü kolesterolü azalttığı tarafında de neticeler meydana çıkmıştır.
10. Anne sütü üretimine yardımcıdır
Tere, süt üretimini uyarıcı vazifeye sahip olan prolaktini harekete geçirebilir. Bu hal da anne sütü amacıyla lüzumlu vitamin ve mineral ortamının sağlanmasına sebep olur.
11. Astım semptomlarını hafifletir
Teresi tohumları, bünyesindeki aktif bileşenler yardımıyla astım semptomlarını engelleme konusu ile ilgili etkilidir.
12. Öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücüdür
Tere tohumları çiğnemek, öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü tesiri bulunur.
13. Hazımsızlığı azaltıp, kabızlık problemini hafifletir
Terenin içerisinde lif bolluğu, kabızlık ve hazımsızlık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan kuvvetli bir müshildir. Düzenli kullanımı bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olur.
14. Cilt ve saç sağlığına iyi gelir
Balla karıştırılan tere tohumu ezmesinin güneş yanığı ve tahriş olmuş cilt üzerinde iyileştirici kuvveti bulunduğu görülmüştür. Hem de saç sağlığı amacıyla tere yiyebilir ya da macun olarak kullanabilirsiniz.
Düşük karbonhidratlı, yağsız ve az oranda lif barındıran tere, A, C ve K vitaminlerini bünyesinde bulundurarak hastalıkların tedavisinde iyileştirici güç olarak yer alır.