
Insomnia (uykusuzluk)
Uykuya dalma, uykuda kalma ve uykuyu sürdürmede zorluk hayataya namacıyla olan uyku bozukluğudur. İnsomnia hastalığında şahıslar kısa vakit içerisinde uykuya dalamaz, dalsa bile derin bir uyku uyuyamadığı amacıyla uykuda kalamazlar, uyandılarsa da uykuya geri dönemezler. Çoğunlukla uyku alışkanlıklarının değiştirilmesi uykusuzluğa iyi gelirken, altında diğer bir hastalık söz konusuysa ilaç tedavisi de uygulanabilir.
INSOMNİA (UYKUSUZLUK) NEDİR?
İnsomnia, sık sık uyanma, uyandıktan sonra ya da çok erken uyanıp uykuya dönememe namacıylaiyle uykuya dalma ya da uykuyu sürdürmede zorluk yaşanan uyku bozukluğudur. İnsomnia problemi kısa vakitli (akut) olabildiği gibi, bireyi vakitğen bir şekilde de etkileyebilir.
Uykusuzluk yakınması vakitsine göre 3 kısma ayrılır; uykusuzluk yakınması bir haftadan uzun sürmediyse akut ya da geçici, bu vakit bir hafta ile üç ay arasındaysa subakut, uykusuzluk yakınması üç aydan çok ise vakitğen insomniadan bahsedilir.
Dünya üstünde vakitgelen görülen bir rahatsızlık olan uykusuzluk, her yaş ve cinsiyetten insanları etkiler. Sebepleri şahsa bağlı olarak değişkenlik gösterebilen insomnia, genelde uyku saatinin sıksık değişmesi, uyku evveli yemek yemek, strese bağlı depresyon ve alkol gibi faktörlere bağlı şekilde ortaya gelir.
Kişinin sosyal etrafı ve iş hayatında detaylı sorunlara yol açabillen insomnia hastalığında şahıslar ruhsal ve bedensel olarak kendilerini kötü hisseder. Bu hissiyat, uykusuzluğun psikolojik bir yansımasıdır.
Geceleri uykuya güçlükle dalmak, uykunun sık sık bölünmesi, sabahları erken uyanmak, gün içerisinde uykusuzluğa bağlı enerjinin düşmesi ve agresif, gergin bir kişilik yapısı insomnia’nın vakitgelen görülen bulguları arasında yer alır.
Uykusuzluk hastalığı genelde uyku düzeninin değişmesiyle iyileşir fakat uykusuzluğun altında tıbbi bir hastalık yatıyorsa bu halde ilaç tedavisi önerilebilir.
INSOMNİA (UYKUSUZLUK) NİÇİN OLUR?
Uykusuzluğun altında yatan vakitgelen sebepler strese bağlı depresyon, uyku evveli yemek yenmesi, uyku saatinin sıksık değişmesi, uyku apnesi, nörolojik hastalıklar, hormonal problemler, huzursuz bacak sendromu, alkol kullanımı ve egzersiz eksikliğidir. Bu sebeplere, tiroid bezinin çok çalışması ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar da eklenebilir.
Uykusuzluğun en vakitgelen namacıylalerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Strese bağlı depresyon
Uykudan evvelce yemek yenmesi ve çay-kahve içilmesi
Uyku saatinin sıksık değişmesi
Uyku apnesi
Nörolojik hastalıklar
Hormonal problemler
Huzursuz bacak sendromu
Alkol kullanımı
Egzersiz eksikliği
Tiroid bezinin çok çalışması
Kalp yetmezliği
Bazı antidepresan, astım ya da tansiyon ilaçları
INSOMNİA (UYKUSUZLUK) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Geceleri uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uykularınız sıksık bölünüyorsa ya da her ikisinden de muzdaripseniz yaşadığınız bu bulgular insomnia hastalığının işaretleridir. Bunlarla beraber sabahları erken uyanmak, gün içerisindeki enerji düşüklüğü, gergin ve agresif bir ruh hali, konsantrasyon bozukluğuna bağlı olarak gün içerisinde odaklanamama problemi ve sık hata gerçekleştirmek uykusuzluk hayat sürdüren şahıslarda görülen bulgulardir.
Aşağıda yer alan şu bulgular insomnia (uykusuzluk) hastalığını işaret eder:
Uykuya dalmakta zorluk çekmek
Uykunun sıksık bölünmesi
Sabahları erken uyanmak
Gün içerisinde enerji düşüklüğü, yorgunluk
Gergin ve agresif bir ruh hali
Konsantrasyon bozukluğuna bağlı odaklanamama problemi
İş ya da günlük hayatta sık sık sorunlar gerçekleştirmek
Uykusuzluk nelere yol açar?
İnsanların sıhhatli bir hayat sürdürebilmeleri amacıyla gereken asli faktörler arasında uyku yer alır. Uyku problemi hayat sürdüren bireylerin hayat niteliği düşer ve hem ruhsal hem de bedensel sağlıkları olumsuz etkilenir.
Ayrıca uykusuzluk problemi şu sorunlara yol açabilir:
Gündüzleri ilgi eksikliği, yorgun hissetme
Konsantrasyon güçlüğüyle beraber aşırı sinirlilik,
İş performansında düşme,
Depresyon
Yüksek tansiyon ve metabolik bozukluklar
Obezite riski
Bağışıklık düzeneğinin zayıflaması